Kérdezz-felelek Felipe Massával
A Ferrari brazil pilótája, Felipe Massa magabiztosan várja a szezon hátralévő négy versenyét, mert úgy érzi, ennél jobban már nem is készülhetett volna fel a végjátékra, mikor mindent megtesz majd azért, hogy megszerezze a bajnoki címet. Sikerült javítani az oly sok problémát okozó gumiproblémákon?
Felipe Massa: "Igen, sokat segített az, hogy mind száraz, mind vizes pályán tesztelhettünk ezen a héten. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy az autó tapadása sokat javult, ami mindenképpen fontos, hiszen olyan helyszínek következnek a versenynaptárban, ahol jó esély van az esőre. Természetesen jobban szeretném, ha száraz pályán kerülne megrendezésre a Szingapúri Nagydíj, azonban úgy gondolom, hogy esőben is jól fogunk teljesíteni."
"Nem értek egyet azokkal, akik szerint autóink nem voltak versenyképesek az elmúlt futamokon. Az eddigi problémák a különböző tényezők és szituációk kombinációjának eredménye volt. Véleményem szerint az esőtől sem kell tartanunk, mert vizes pályán is jól fogunk tudni teljesíteni. Szükségünk volt az esőre a teszten, hogy minden eddig felmerült problémára megoldást találhassunk."
Hogyan ment a tesztelés a szimulátorban?
Felipe Massa: "Minden rendben ment, vezettem "sötétben", már jó ideje gyakorlom. Az új ring Valencia és Monaco keveréke: egy kicsit lassabb, mint Valencia, de egy kicsit nagyobb, és szebb, mint Monaco. Egy olyan pálya, ahol rengeteg munka vár ránk, mert még soha nem jártunk a helyszínen. Éjszaka fogunk versenyezni, ami szintén új mindannyiunk számára. Jó esély van arra, hogy esni fog az eső, szóval nem lesz egyszerű. Azonban az eddigi tapasztalataim alapján jónak tűnik a pálya, bízom benne, hogy élőben is ez lesz a véleményem."
Jövő hétfőn tárgyalják Hamilton ügyét a bíróságon. Szoktál erre gondolni?
Felipe Massa: "Abszolút, folyamatosan ez jár a fejemben, azonban nem rajtunk múlik a dolog: fontos számunkra, hogy ne változzon az állás, és az legyen a valós eredmény, ami jelenleg is fennáll."
Egy ponttal vagy lemaradva Hamilton mögött, miközben már csak négy futam van hátra az idei bajnokságban. Mit gondolsz, meg tudod csinálni?
Felipe Massa: "Bízom benne. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a lehető legjobbak, leggyorsabbak, és legversenyképesebbek legyünk, jól válasszuk meg a stratégiánkat, illetve ami talán a legfontosabb, hogy megbízhatóak legyünk."
Rí키ikkönenről sem szabad megfeledkezni, aki segíthet neked. Számítasz a támogatására?
Felipe Massa: "A csapat segítségére számítok, a legfontosabb az, hogy mindenki segítsen a csapaton belül."
Kimit is beleértve?
Felipe Massa: "Mikor megnyerte a bajnoki címet a tavalyi évben, én is győztem, mindent beleadtam a siker elérése érdekében."
Mennyit komolyodtál az elmúlt években?
Felipe Massa: "í??gy gondolom, hogy mind versenyzőként, mind magánemberként nagyon sokat fejlődtem. A tavalyi évben nem voltam annyira egyenletes, és most úgy érzem, jobb irányba haladok. Több a tapasztalatom, és sokkal hatékonyabban tudok együtt dolgozni a csapattal. Szóval úgy érzem, készen állok a szezon utolsó négy versenyére."
Ha esik, veszélyessé válhat az éjszakai körözés
A BMW Sauber duója már alig várja a sport történetének első éjszakai versenyét, ám mindketten amiatt aggódnak, hogy túlságosan veszélyessé válhat a körözés, ha esni fog az eső a vasárnapi versenyen Szingapúrban. A csapatok már gőzerővel készülnek a jövő hétvégén megrendezésre kerülő Szingapúri Nagydíjra, ahol először rendeznek éjszakai versenyt a Forma-1-ben.
A BMW Sauber versenyzői, Nick Heidfeld és Robert Kubica is felkészültek az új kihívásra, azonban mindketten egyetértenek abban, hogy veszélyessé válhat a körözés, ha leszakad az ég Szingapúrban.
"Mindenki nagyon várja már a Szingapúri Nagydíjat. Először is azért, mert egy új pálya, másodsorban azért, mert utcai ring, harmadsorban pedig azért, mert éjszaka fogunk versenyezni" í¢?Âí¢?? mondta Heidfeld.
"A fényszórók biztosítják azt, hogy legalább olyan világos legyen a pályán, mint nappal, azonban még senki nem tapasztalhatta meg azt, hogy milyen érzés lesz egy Forma-1-es autó sebességével végigszáguldani a kivilágított ringen."
"Nagyon örültem volna neki, hogy lett volna lehetőségünk egy tesztre, különösen esőben. Az eső, kombinálva a mesterséges világítással, mindenki számára ismeretlen tényező. A klíma hasonló, mint a szomszédos Kuala Lumpurban, és ahogy azt már tapasztalhattuk, jó esély van az esőre, különösen kora este."
Kubica a következőkkel folytatta: "Már nagyon várom Szingapúrt, ez lesz az idei második új helyszín a versenynaptárban. új pályákon versenyezni mindig izgalmas, általában nagyon élvezem. Továbbá annak is nagyon örülök, hogy egy újabb utcai pályán versenyezhetek, hiszen szeretem az utcai ringeket."
"Sok ember érdeklődését felkelti, hogy éjszakai kerül megrendezésre a verseny. Azonban számomra, versenyző számára nem jelent sok különbséget az, hogy nappal, vagy éjszaka versenyzek."
"Azonban vannak még fehér foltok, ugyanis nem tudjuk, hogy miként viselkednek ezek a fények az esőben. Azonban biztos vagyok abban, hogy az FIA mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb biztonságban legyünk" í¢?Âí¢?? tette hozzá a lengyel versenyző.
A BMW Motorsport igazgatója, Mario Theissen is megemlítette az esőt: "Az egyetlen kérdőjel az, hogy ezek a fények miként fognak visszatükröződni a burkolatról, ha netán esik az eső. Ez az, amit csak akkor tudunk meg, ha esős lesz a verseny."