- Csatlakozás
- 2007.04.02.
- Üzenetek
- 1,351
Olasz pizza házilag
(eredeti olasz alaprecept alapján)
Hozzávalók 4 főre (kb. 2 nagy pizza)
Tészta hozzávalói
- 2,5 dkg élesztő
- 0,5 kg finomliszt
- 0,5 kg rétesliszt
- 2,5 dl langyos víz
- csipet oregánó
- csipet bazsalikom
- 1,5 kávéskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál olívaolaj
Pizza tészta elkészítése
- Élesztő felfuttatása
A langyos vízben keverd el a cukrot, morzsold bele az élesztőt, majd hagyd felfutni kb. 30 percig (melegben gyorsabban is kész). - Száraz hozzávalók előkészítése
A liszteket szitáld egy nagy tálba, add hozzá a fűszereket, az olajat, a zúzott fokhagymát és a sót. - A tészta összeállítása
Öntsd a felfutott élesztőt a liszthez, és gyúrd össze. A tészta legyen kemény, rugalmas. Ha szükséges, gyúrás közben adj hozzá kevés lisztet. - Kelesztés
A tésztát oszd 2 nagy cipóra, hintsd meg kevés liszttel, takard le konyharuhával. 30–40 perc alatt nagyjából a duplájára nő. - Formázás és sütés
A megkelt tésztát olajozott tepsire vagy pizzakőre nyújtsd ki. Előmelegített, forró sütőben (220–250 °C) süsd. A feltéteket sütés előtt tedd rá.
Tippek
- Az élesztőt használat előtt fél órával vedd ki a hűtőből, így könnyebben dolgozik.
- A megkelt pizza tészta és a kész pizza szósz is lefagyasztható. Felhasználás előtt csak olvaszd ki, és nyújtsd formára.
- A házi sütőkben sokkal könnyebb vastag tésztájú pizzát jól elkészíteni – a vékony, nápolyi stílushoz nagyon magas hő kellene.
Élesztő tanácsok
- Ne legyen túl hideg vagy túl forró a víz. A forró víz “megöli” az élesztőt.
- A cukor elősegíti az élesztő működését, ezért ne hagyd ki.
Pizza szósz (eredeti olasz alap)
Hozzávalók
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 2 x 800 g üveges paradicsompüré
- fokhagyma
- oregánó
- bors
- kevés cukor
- kevés balzsamecet
Elkészítés
- A finomra vágott hagymát olajon üvegesre pirítod.
- Hozzáadod a sűrített paradicsomot, a paradicsompürét, a sót, borsot, oregánót és a zúzott fokhagymát.
- Kisebb lángon kb. másfél óráig sűríted.
- Ízesíted cukorral és balzsamecettel.
- Forrón üvegekbe töltheted, így hűvös helyen akár 6 hónapig eláll. (Felbontás után azonnal fel kell használni.)
Feltétek
Kolbászos–sonkás pizza
Hozzávalók
- 15 dkg füstölt kolbász
- 15 dkg sonka
- mozzarella sajt
- 1 fej lila hagyma
- 1–2 db újhagyma
- pizza szósz
- 1 evőkanál olaj
Elkészítés
- A nyújtott tésztát vékonyan kend meg olajjal.
- Kend rá a pizza szószt.
- Terítsd el rajta a felszeletelt kolbászt és a sonkát.
- Karikázd rá a hagymákat.
- Ízlés szerint szórd meg reszelt mozzarellával.
Olasz gombás pizza
Hozzávalók
- 25 dkg gomba
- pizza szósz
- 2 dkg vaj
- csipet kakukkfű
- 10 dkg sajt
- 1–2 szál petrezselyemzöld (apróra vágva)
- 3 evőkanál olívaolaj
- kevés olajbogyó
- só, bors
- paradicsom (karikázva)
Elkészítés
- A gombát vajon megpirítod.
- Hozzáadod a petrezselymet, sót, kakukkfüvet, borsot.
- Megkened a tésztát olajjal, majd pizza szósszal.
- Ráteszed a pirított gombát.
- Ráhelyezed az olajbogyót, sajtot és a paradicsomot.
Jó étvágyat kívánok hozzá! 
Utoljára szerkesztve: