Olasz pizza házilag

Orpheus

Admin
Tag
Csatlakozás
2007.04.02.
Üzenetek
1,351

Olasz pizza házilag


(eredeti olasz alaprecept alapján)
Hozzávalók 4 főre (kb. 2 nagy pizza)


Tészta hozzávalói


  • 2,5 dkg élesztő
  • 0,5 kg finomliszt
  • 0,5 kg rétesliszt
  • 2,5 dl langyos víz
  • csipet oregánó
  • csipet bazsalikom
  • 1,5 kávéskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál olívaolaj



Pizza tészta elkészítése


  1. Élesztő felfuttatása
    A langyos vízben keverd el a cukrot, morzsold bele az élesztőt, majd hagyd felfutni kb. 30 percig (melegben gyorsabban is kész).
  2. Száraz hozzávalók előkészítése
    A liszteket szitáld egy nagy tálba, add hozzá a fűszereket, az olajat, a zúzott fokhagymát és a sót.
  3. A tészta összeállítása
    Öntsd a felfutott élesztőt a liszthez, és gyúrd össze. A tészta legyen kemény, rugalmas. Ha szükséges, gyúrás közben adj hozzá kevés lisztet.
  4. Kelesztés
    A tésztát oszd 2 nagy cipóra, hintsd meg kevés liszttel, takard le konyharuhával. 30–40 perc alatt nagyjából a duplájára nő.
  5. Formázás és sütés
    A megkelt tésztát olajozott tepsire vagy pizzakőre nyújtsd ki. Előmelegített, forró sütőben (220–250 °C) süsd. A feltéteket sütés előtt tedd rá.



Tippek


  • Az élesztőt használat előtt fél órával vedd ki a hűtőből, így könnyebben dolgozik.
  • A megkelt pizza tészta és a kész pizza szósz is lefagyasztható. Felhasználás előtt csak olvaszd ki, és nyújtsd formára.
  • A házi sütőkben sokkal könnyebb vastag tésztájú pizzát jól elkészíteni – a vékony, nápolyi stílushoz nagyon magas hő kellene.

Élesztő tanácsok


  • Ne legyen túl hideg vagy túl forró a víz. A forró víz “megöli” az élesztőt.
  • A cukor elősegíti az élesztő működését, ezért ne hagyd ki.



Pizza szósz (eredeti olasz alap)


Hozzávalók


  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 x 800 g üveges paradicsompüré
  • fokhagyma
  • oregánó
  • bors
  • kevés cukor
  • kevés balzsamecet

Elkészítés


  1. A finomra vágott hagymát olajon üvegesre pirítod.
  2. Hozzáadod a sűrített paradicsomot, a paradicsompürét, a sót, borsot, oregánót és a zúzott fokhagymát.
  3. Kisebb lángon kb. másfél óráig sűríted.
  4. Ízesíted cukorral és balzsamecettel.
  5. Forrón üvegekbe töltheted, így hűvös helyen akár 6 hónapig eláll. (Felbontás után azonnal fel kell használni.)



Feltétek


Kolbászos–sonkás pizza


Hozzávalók​


  • 15 dkg füstölt kolbász
  • 15 dkg sonka
  • mozzarella sajt
  • 1 fej lila hagyma
  • 1–2 db újhagyma
  • pizza szósz
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítés​


  1. A nyújtott tésztát vékonyan kend meg olajjal.
  2. Kend rá a pizza szószt.
  3. Terítsd el rajta a felszeletelt kolbászt és a sonkát.
  4. Karikázd rá a hagymákat.
  5. Ízlés szerint szórd meg reszelt mozzarellával.



Olasz gombás pizza


Hozzávalók​


  • 25 dkg gomba
  • pizza szósz
  • 2 dkg vaj
  • csipet kakukkfű
  • 10 dkg sajt
  • 1–2 szál petrezselyemzöld (apróra vágva)
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • kevés olajbogyó
  • só, bors
  • paradicsom (karikázva)

Elkészítés​


  1. A gombát vajon megpirítod.
  2. Hozzáadod a petrezselymet, sót, kakukkfüvet, borsot.
  3. Megkened a tésztát olajjal, majd pizza szósszal.
  4. Ráteszed a pirított gombát.
  5. Ráhelyezed az olajbogyót, sajtot és a paradicsomot.



Jó étvágyat kívánok hozzá! 🍕😊

 
Utoljára szerkesztve:
Kedvezményes Data.hu prémium előfizetés itt! Tölts villámgyorsan, korlátok nélkül!
Vissza
Top Alul