Olasz pizza házilag

Orpheus

Admin
Tag
LV
1
 
Csatlakozás
2007.04.02.
Üzenetek
1,333
Reakció pontszám
247
Díjak
2
Kor
47
Olasz pizza házilag
(eredeti olasz recept alapján)
hozzávalók 4 főre (ez 2 nagy pizzát jelent)

http://fozoshow.uw.hu/adatbazis/kepek/29-2.jpg
Hozzávalók:
2,5 dkg élesztő
0,5 kg finomliszt
0,5 kg rétesliszt
2,5 dl langyos víz
csipet oregánó
csipet bazsalikom
1,5 kávéskanál cukor
1 teáskanál só
2 gerezd fokhagyma
Teáskanál olíva olaj

http://fozoshow.uw.hu/adatbazis/kepek/29-1.jpg

Pizza, pizza!​
Hiszed vagy nem hiszed, ha megfelelően előkészíted az alapanyagokat, te is össze tudsz dobni egy jó kis pizzát annyi idő alatt, amennyi a futárnak kellene. Csak ha te sütöd, az lesz rajta, amit te szeretsz, és borravalót sem kér senki.

http://fozoshow.uw.hu/adatbazis/kepek/29.jpg
Tippek:
  • Az élesztőt felhasználás előtt fél órával vedd ki a hűtőből, így hamarabb megkel majd a tészta.
  • A már kiporciózott és megkelt tészta is lefagyasztható csakúgy, mint a paradicsomszósz. Felhasználás előtt csak fel kell olvasztani és formára nyújtani.
Az élesztőt a langyos vízzel és a cukorral futtasd fel, ami kb. 0,5 órát vesz igénybe. (Persze nyáron kicsit kevesebb idő is elég.) A liszteket mérd ki egy nagyobb tálba, majd tedd bele a fűszereket, az olajat, az összetört fokhagymát, valamint a sót (a mennyiség nem szentírás, kinek-kinek ízlése szerint). Ha az élesztő megkelt, öntsd a liszthez, és gyúrd a lehető legkeményebbre. Nyugodtan használhatod erre a célra az asztal lapját. (Izé, mármint ne azzal csináld, hanem azon :-) Ha készen vagy a gyúrással, válaszd szét a tésztát adagokra. A kapott cipókat helyezd vissza az edénybe, és szórj a tetejére egy csipetnyi lisztet. Ezután takard le egy tiszta konyharuhával. Ha jól csináltál mindent, a tészta nagyjából fél óra alatt a kétszeresére fog dagadni. Ezután már csak a formázás és nyújtás van hátra. Figyelj arra, hogy a tepsit olajozd ki a művelet előtt, mert különben odaragadhat a tészta. Előmelegített, forró sütőbe süsd. Feltétnek bármilyen megoldás szóba jöhet, habár a legtökéletesebb paradicsommártás receptjét megtalálod ugyanezen az alternatív sajtóorgánumon.
Praktikák
Kezdeném mindjárt azzal, hogy kétféle pizza tészta létezik. A vékony és a vastag. Én a vastag tésztájú receptet közöltem azon egyszerű oknál fogva, hogy a másikat nem lehet jól házilag megsütni. Ez nem csak az én személyes véleményem és tapasztalatom, hanem olasz barátom, Lucio is ezt a nézetet vallja, aki amúgy két dologban a legjobb: pizza evés kéz nélkül, bekötött szemmel - ebben igazi művész. A másik pedig: neki van a legnagyobb Jovanotti CD gyűjteménye a világon :-)
Az élesztő problematikája
Az élesztő vagy megkel, vagy nem. Nálam bevált recept, hogy az élesztőt csak olyan helyről veszem, ahol nem hűtik le túlságosan, ugyanis a hideg károsíthatja az élesztő gombákat.
A másik a víz, amiben felfuttatjuk. Tényleg legyen langyos, soha nem forró. Az élesztő élőlény, könyörgöm, ne öld meg! (Az más kérdés, hogy utána úgyis a gyomrunkban végzi majd a szerencsétlen.) A cukor viszont azért kell, mert elősegíti szaporodásukat.



Feltétek:

Az eredeti olasz pizza receptekben nem pizza krémmel készül a pizza hanem pizza szósszal amit Te magad is elkészíthetsz.

Pizza szósz hozzávalói:

4 evőkanál olíva olaj
2 evőkanál sűrített paradicsom
1 fej vöröshagyma
fokhagyma
oregánó
bors
kevés cukor
2 db 800 grammos üveges paradicsompüré
kevés balzsamecet

Elkészítés:
1. A hagymát felvágod kockára és csak üvegesre pirítod az olajban
2. Hozzáadod a sűrített és az üveges paradicsomot , sót, borsot, oregánót, összezúzott fokhagymát
3 másfél órán át kell összesűríteni a tűzön takarék lángon
4. Ízesíted a cukorral és a balzsamecettel
5. Ha még forrón üvegbe teszed, majd lezárod az üveget akkor hűvös helyen akár 6 hónapig is eláll. Felbontás után már nem tárolható az összes felhasználandó.

Az olasz pizza receptekből nézzük a kolbászos feltétet:

Hozzávalók:

15 dkg füstölt kolbász
mozzerella sajt
1 fej lila hagyma
1-2 db új hagyma
pizza szósz vagy pizza krém
15 dkg sonka
1 evőkanál olaj

Elkészítés:
1. Kend be a pizza tetejét olajjal
2. Öntsd rá a pizza szószt
3. A felszeletelt kolbászt és sonkát ráhelyezed a pizza szósz tetejére
4. A hagymákat karikára vágod és ezt is a pizza tetejére teszed
5. Ízlés szerint megszórod sajttal /én sok sajttal kéremszépen!:)/

Olasz gombás feltét:

Hozzávalók:
25 dkg gomba
pizza szósz vagy pizza krém
2 dkg vaj
csipetnyi kakukkfű
10 dkg sajt
1-2 szál petruska apróra vágva (petrezselyemzöld)
3 evőkanál olívaolaj
kevés olaj bogyó

őrölt bors
paradicsom

Elkészítés:
1 pirítsd meg a gombát a vajon
2. Add hozzá a petruskát a sót, kakukk füvet és borsot
3. Megkened olajjal majd a pizza szósszal a pizza tésztát
4. ráteszed a megpirított gombát
5. ráteszed az olajbogyót sajtot paradicsomot

Jó étvágyat kívánok hozzá!
 
Top Alul