- Témaindító
- Admin
- #1
- Csatlakozás
- 2007.04.02.
- Üzenetek
- 1,333
- Reakció pontszám
- 244
- Díjak
- 2
- Kor
- 47
Olasz pizza házilag
(eredeti olasz recept alapján)
hozzávalók 4 főre (ez 2 nagy pizzát jelent)
(eredeti olasz recept alapján)
hozzávalók 4 főre (ez 2 nagy pizzát jelent)
2,5 dkg élesztő 0,5 kg finomliszt 0,5 kg rétesliszt 2,5 dl langyos víz csipet oregánó csipet bazsalikom 1,5 kávéskanál cukor 1 teáskanál só 2 gerezd fokhagyma Teáskanál olíva olaj | Pizza, pizza! |
|
Praktikák
Kezdeném mindjárt azzal, hogy kétféle pizza tészta létezik. A vékony és a vastag. Én a vastag tésztájú receptet közöltem azon egyszerű oknál fogva, hogy a másikat nem lehet jól házilag megsütni. Ez nem csak az én személyes véleményem és tapasztalatom, hanem olasz barátom, Lucio is ezt a nézetet vallja, aki amúgy két dologban a legjobb: pizza evés kéz nélkül, bekötött szemmel - ebben igazi művész. A másik pedig: neki van a legnagyobb Jovanotti CD gyűjteménye a világon
Az élesztő problematikája
Az élesztő vagy megkel, vagy nem. Nálam bevált recept, hogy az élesztőt csak olyan helyről veszem, ahol nem hűtik le túlságosan, ugyanis a hideg károsíthatja az élesztő gombákat.
A másik a víz, amiben felfuttatjuk. Tényleg legyen langyos, soha nem forró. Az élesztő élőlény, könyörgöm, ne öld meg! (Az más kérdés, hogy utána úgyis a gyomrunkban végzi majd a szerencsétlen.) A cukor viszont azért kell, mert elősegíti szaporodásukat.
Feltétek:
Az eredeti olasz pizza receptekben nem pizza krémmel készül a pizza hanem pizza szósszal amit Te magad is elkészíthetsz.
Pizza szósz hozzávalói:
4 evőkanál olíva olaj
2 evőkanál sűrített paradicsom
1 fej vöröshagyma
fokhagyma
oregánó
bors
kevés cukor
2 db 800 grammos üveges paradicsompüré
kevés balzsamecet
Elkészítés:
1. A hagymát felvágod kockára és csak üvegesre pirítod az olajban
2. Hozzáadod a sűrített és az üveges paradicsomot , sót, borsot, oregánót, összezúzott fokhagymát
3 másfél órán át kell összesűríteni a tűzön takarék lángon
4. Ízesíted a cukorral és a balzsamecettel
5. Ha még forrón üvegbe teszed, majd lezárod az üveget akkor hűvös helyen akár 6 hónapig is eláll. Felbontás után már nem tárolható az összes felhasználandó.
Az olasz pizza receptekből nézzük a kolbászos feltétet:
Hozzávalók:
15 dkg füstölt kolbász
mozzerella sajt
1 fej lila hagyma
1-2 db új hagyma
pizza szósz vagy pizza krém
15 dkg sonka
1 evőkanál olaj
Elkészítés:
1. Kend be a pizza tetejét olajjal
2. Öntsd rá a pizza szószt
3. A felszeletelt kolbászt és sonkát ráhelyezed a pizza szósz tetejére
4. A hagymákat karikára vágod és ezt is a pizza tetejére teszed
5. Ízlés szerint megszórod sajttal /én sok sajttal kéremszépen!/
Olasz gombás feltét:
Hozzávalók:
25 dkg gomba
pizza szósz vagy pizza krém
2 dkg vaj
csipetnyi kakukkfű
10 dkg sajt
1-2 szál petruska apróra vágva (petrezselyemzöld)
3 evőkanál olívaolaj
kevés olaj bogyó
só
őrölt bors
paradicsom
Elkészítés:
1 pirítsd meg a gombát a vajon
2. Add hozzá a petruskát a sót, kakukk füvet és borsot
3. Megkened olajjal majd a pizza szósszal a pizza tésztát
4. ráteszed a megpirított gombát
5. ráteszed az olajbogyót sajtot paradicsomot
Jó étvágyat kívánok hozzá!