vizipokinca
Uploader
- Csatlakozás
- 2014.12.31.
- Üzenetek
- 2,073
- Reakció pontszám
- 1,540
- Pontok
- 113
- Kor
- 68
.
Univerzum - Utazás a mézeskalács nyomában (Universum - Lebkuchenreisen) 2015 HDTV 720p x264 Hun mkv
színes, szinkronizált, osztrák, ismeretterjesztő filmsorozat, 55 perc
írta és rendezte: Anita Lackenberger
fényképezte: Gerehard Mader
narrátor: Orosz Anna
Méz, liszt és illatos, egzotikus fűszerek alkotják a mézeskalácsot, ezt az Európa szerte kedvelt csemegét. Anita Lackenberger
dokumentumfilmje bemutatja, hogyan sütik a mézeskalácsot Ausztriában, Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon. A
történeti áttekintés mellett megtudhatjuk azt is, miben hasonlítanak és térnek el a különböző országokban kapható, ma is nagy
népszerűségnek örvendő finomságok. Néha a legegyszerűbb dolgok a legértékesebbek: a méz, a rozs- vagy búzaliszt, a mandula, a
mogyoró, és a drága fűszerek, mint a fahéj, a bors és a szegfűszeg, ezen kívül az idő és a kézművesség szeretete _ ezekből áll a
mézeskalács. Ez a számtalan variációban létező sütemény már a kora középkor óta létezik Európában. Az 1143-as kolostoralapítás
a stájerországi Seckauban nem csak a hittérítés, hanem a kolostor gazdálkodásának eszköze is volt. Számos iparos, köztük
valószínűleg egy mézeskalácsos is megvetette a lábát az ígoston-rendi szerzetesek közössége körül. A kolostor életében az egyik
feladat a méhészet volt, de nem elsősorban a méz, illetve a mézeskalács miatt, hanem a gyertyák viaszáért. A nagy karos
gyertyatartók elsősorban a templomokat világították meg, az ízletes mézeskalács csupán melléktermék volt.
General: Univerzum-Utazás a mézeskalács nyomában.mkv
Format: Matroska at 2 096 kb/s
Length: 674 MiB for 44 perc 58 mp 86emp
Video #0: AVC at 1 926 kb/s
Aspect: 1280 x 720 (1.778) at 25.000 fps
Audio #0: AAC at 128 kb/s
Infos: 2 csatorna, 44,1 kHz
Language: hu

színes, szinkronizált, osztrák, ismeretterjesztő filmsorozat, 55 perc

írta és rendezte: Anita Lackenberger
fényképezte: Gerehard Mader

narrátor: Orosz Anna

Méz, liszt és illatos, egzotikus fűszerek alkotják a mézeskalácsot, ezt az Európa szerte kedvelt csemegét. Anita Lackenberger
dokumentumfilmje bemutatja, hogyan sütik a mézeskalácsot Ausztriában, Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon. A
történeti áttekintés mellett megtudhatjuk azt is, miben hasonlítanak és térnek el a különböző országokban kapható, ma is nagy
népszerűségnek örvendő finomságok. Néha a legegyszerűbb dolgok a legértékesebbek: a méz, a rozs- vagy búzaliszt, a mandula, a
mogyoró, és a drága fűszerek, mint a fahéj, a bors és a szegfűszeg, ezen kívül az idő és a kézművesség szeretete _ ezekből áll a
mézeskalács. Ez a számtalan variációban létező sütemény már a kora középkor óta létezik Európában. Az 1143-as kolostoralapítás
a stájerországi Seckauban nem csak a hittérítés, hanem a kolostor gazdálkodásának eszköze is volt. Számos iparos, köztük
valószínűleg egy mézeskalácsos is megvetette a lábát az ígoston-rendi szerzetesek közössége körül. A kolostor életében az egyik
feladat a méhészet volt, de nem elsősorban a méz, illetve a mézeskalács miatt, hanem a gyertyák viaszáért. A nagy karos
gyertyatartók elsősorban a templomokat világították meg, az ízletes mézeskalács csupán melléktermék volt.



General: Univerzum-Utazás a mézeskalács nyomában.mkv
Format: Matroska at 2 096 kb/s
Length: 674 MiB for 44 perc 58 mp 86emp
Video #0: AVC at 1 926 kb/s
Aspect: 1280 x 720 (1.778) at 25.000 fps
Audio #0: AAC at 128 kb/s
Infos: 2 csatorna, 44,1 kHz
Language: hu

