Repülés tapasztalatok

koppany82

Admin
Tag
Csatlakozás
2010.12.01.
Üzenetek
207
Reakció pontszám
19
Pontok
18
Kor
43
Hely
Budapest
Sziasztok,

nemrég egy rövid céges kiküldetés során ültem először repülőre. Nekem elég komoly problémát okozott a füldugulás. Kinek mi a tapasztalata ezzel kapcsolatban?
Hazafelé két géppel kellett jönnöm, így két fel- és leszállás volt rövid időn belül.
Mindig leszálláskor kezd el dugulni, kattogni és fájni. A fájdalom kisugárzik a torok felé, befelé a fogak felé, a fej körül. Borzasztó volt.
Részlegesen bedugult a fülem, már 24 órája itthon vagyok,de ugyanolyan. Mennyi ideig természetes ez?
Ha valakinek van saját tapasztalata, véleménye, azt megköszönném.

Rágógumizni szoktak repülés közben, vagy enni, vagy csak tátogni, de ez nem olyan szép látvány :)
Nekem mondjuk szerencsém van, elég ha befogom az orrom és csukott szájjal kifelé fújok a fül felé és kidugul. Ez nekem is gyakran van, elég ha felmegyek Budára.

A füldugulás tényleg érezhető még autóban is, hegyi úton is.
Személyszállító géppel 1x repültem, még '95-ben. Egy Tu154-gyel. Érdekes élmény volt a Ferihegyi felszállás. Nagy gyorsulás, hosszú nekifutás és meredek emelkedés. Rodoszon a rövid kifutópálya miatt más volt a technika. A kifutó végéről, álló helyből, teljes fordulatra felpörgetett motorral, rövid nekifutás. Ablaknál ültem, egy-egy légörvényben úgy rezgett a szárny, mintha egy madár csapkodott volna a szárnyával. A gép simán repült, viszont leszállásnál, amikor kiengedték a futóművet, olyan rázós lett, mintha 300-al kockaköves úton gurulnánk. Összességében tetszett.
Ez egy más fajta élmény volt, mint előtte '81-'82-ben, amikor 30x repültem az MHSZ-nél AN2-es géppel, a gödöllöi reptéren. Ebből 28x kiugrottam ejtőernyővel, 2x visszavittek a földre.
Az első szoktató repülés volt, a másodiknál pedig közölte a pilóta, hogy kevés az üzemanyag és egy fordulásból, merdek süllyedéssel ráfordult a kifutóra. Na, akkor elemelkedtem az ülőpadról és a gyomrom a torkomban volt. Az ugrások más élmények voltak. Mivel én voltam a legnehezebb (86kg), kötelező volt elsőnek ugranom. Az elsőnél még nem tudtam, hogy milyen, tehát nem féltem. Akkorát estem földetérésnél, hogy ha nem katonai bakancsban ugrok, eltört volna a bokám. A bukósisakom így is végig repedt. Aztán érkeztem tüskés bokorba, húzott az ernyő a földön az erős szélben, fát vágtunk, hogy a fennakadt társainkat leszedjük.... szóval 18-19 évesen jó buli volt. '82-ben behívót kaptam Szolnokra az ejtőernyősökhöz, de halasztást kértem a jogsi miatt. Utána már nem oda vittek. Furkó Kálmám keze alá kerültem volna, aki a lelkemet is kihajtotta volna belőllem. Akiket ismertem átfogó kiképzést kaptak: karate, sielés, búvárkodás, hegymászás, mesterlövész puskával (Dragunov) és rádiózás. Így utólag, visszatekintve az éltemre, sajnálom, hogy ebben nem vehettem részt!

Utoljára szerkesztve:
Vissza
Top Alul