szöszy
VIP
Sütőtökkrémleves pirított tökmaggal
Zamatos és gyors leves
Itt a sütőtökszezon és vele az egyik legfinomabb leves, melyhez nem kell órákat a konyhában töltened
Hozzávalók:Zamatos és gyors leves
Itt a sütőtökszezon és vele az egyik legfinomabb leves, melyhez nem kell órákat a konyhában töltened

- 60 dkg sütőtök
- 5 dkg vaj
- 1 nagyobb fej vöröshagym
- 1 csipet fehérbor
- 1 csipet szerecsendi
- 1 dl tejszí
- 1 liter húsleves-alapl
- 1-2 evőkanálnyi olívaola
- ízlés szerint só
Elkészítés ideje:
30 perc
Elkészítés menete:
A tökkel kezdd! Hámozd meg, távolítsd el a magjait - tedd őket félre -, majd vágd minél apróbb kockákra. A hagymát is tisztítsd meg, kockázd fel. Egy mélyebb edényben, melyben majd elfér a leves, olvaszd fel a vajat, és dinszteld meg rajta a hagymát. Ha már üveges, jöhetnek hozzá a fűszerek és a tök, keverj rajta párat, majd öntsd fel a húslevessel.
Főzd a tököt puhára, majd, amikor már megfelelő állagú, egy botmixerrel pürésítsd az egészet, ha túl sűrű lett, egy kis vízzel felöntheted. Ezután tedd vissza a tűzhelyre, keverd hozzá a tejszínt, és kész is a leves. A tökmagokat forró olívaolajon pirítsd meg némi só társaságában, és ezekkel fogyaszd a levest.
Ha fél óránál kicsit több időd van, próbáld ki úgy is a receptet, hogy a tököt előtte sütőben megsütöd