Sütemények Még palacsinta...

>

Suny

Power User
LV
0
 
Csatlakozás
2007.12.16.
Üzenetek
104
Reakció pontszám
0
Kor
41
2.jpg

Amerikai palacsinta

Hozzávalók:

3 nagyobb tojás
120 g finomliszt
1 púpozott kávéskanál sütőpor
1,5 dl tej
1 csipet só
alma, banán, áfonya, juharszirup í­zlés szerint


Elkészí­tése:

Először is válasszuk szét a tojások fehérjét és sárgáját. A sárgájához adjuk hozzá a lisztet, a sütőport és a tejet, és kevergessük addig, amí­g sűrű, sima tésztává nem áll össze.
A tojásfehérjét a sóval verjük kemény habbá, majd egy laza mozdulattal forgassuk bele a tésztába.

Ha felforrósodott a teflon palacsintasütő, öntsünk bele egy adag tésztát, és süssük addig, amí­g arany szí­nt nem kap, és nem kezd el szilárdulni. És most jön a java! Az í­zesí­tőket szórjuk a palacsinta még nyers oldalára, majd egy lapáttal fordí­tsuk át a másik oldalra. Az í­zesí­tő szinte bármi lehet - banán, alma, áfonya, de ha valami sósra vágyunk, akár kukorica vagy bacon szalonna is. Addig süssük, amí­g mindkét oldala szép aranyra nem sül.
A végén meglocsolhatjuk juharsziruppal, de kenhetünk egy kis vajat is a tetejére.
 
>

Suny

Power User
LV
0
 
Csatlakozás
2007.12.16.
Üzenetek
104
Reakció pontszám
0
Kor
41
Karamellás-barackos palacsinta


Hozzávalók a palacsinta tésztájához:
1 tojás
2 dl. Tej
egy csipetnyi só
2 dkg cukor
3 dkg kókuszreszelék
10 dkg liszt

Hozzávalók a töltelékhez:
3 dkg cukor
2 csomag vaní­liás pudingpor
A karamellás barackhoz:
4 dkg cukor
30dkg őszi vagy sárgabarackbefőtt

Elkészí­tés:
A pudingot, a tejet és a cukrot összekeverjük, és lassú tűzön megfőzzük.
A palacsintatésztához a cukrot, a lisztet, a tejet, a sót és a tojást összekeverjük és annyi szódavizet adunk hozzá, hogy megkapjuk a megfelelő sűrűséget, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket. Ezt követően, szokásos módon kisütjük a palacsintákat.
A cukrot karamellizáljuk, majd ráöntjük a vékonyra felszeletelt barackokra. A palacsintákat megtöltjük a pudingkrémmel, összehajtjuk, tányérra helyezzük, és a tetejére öntjük a karamellizált barackokat.
 
>

Suny

Power User
LV
0
 
Csatlakozás
2007.12.16.
Üzenetek
104
Reakció pontszám
0
Kor
41
432.jpg

<div align='left'>Rokfortos (márványsajtos) palacsinta[/CENTER]




Hozzávalók:
12 db előre megsütött sós palacsinta, 10 dkg márványsajt, 3 dl tejföl, 1 csomó újhagyma, 5 dkg darált dió, 1 tojássárgája, 1 gerezd fokhagyma, 1 sárgarépa, 1 uborka, 1 csipet frissen őrölt fekete bors


Elkészí­tés:
A márványsajt kétharmadát összekeverjük a tojássárgájával, majd teszünk hozzá egy evőkanál tejfölt. Belekeverjük a megtisztí­tott, zúzott fokhagymát, borssal í­zesí­tjük, hozzáadjuk a darált diót, a megtisztí­tott, karikára vágott újhagymát, és az egészet jól kikeverjük. A szokásos módon megsütjük a palacsintákat, csak kicsivel több sót teszünk a tésztába. A kész palacsintákat megkenjük a sajtos-diós krémmel, négyrét hajtogatjuk, és tűzálló tálba egymás mellé sorakoztatjuk, hogy a csücskeik egymásra érjenek. A maradék tejfölt a maradék sajttal kikeverjük, és a palacsintákra simí­tjuk. 150? C-ra előmelegí­tett sütőbe tesszük, hogy a palacsinták jól átmelegedjenek, de ne piruljon meg a tetejük. A sárgarépát megtisztí­tjuk, és vékony szálakra reszeljük, az uborkát megmossuk, hosszában vékony lapokra gyaluljuk. A zöldségeket tálaláskor a palacsinták köré halmozzuk.

Tipp:
Ha már úgyis sós palacsintát sütünk, rugaszkodjunk el a hagyományoktól, és készí­tsük kétféle lisztből a palacsintákat. 20 dkg liszthez keverhetünk 5 dkg hajdinalisztet, és a palacsinták barnás szí­nűek és í­zletesek lesznek.


<div align='right'>Elkészí­tési idő: kb 65 perc[/CENTER]
 
>

Suny

Power User
LV
0
 
Csatlakozás
2007.12.16.
Üzenetek
104
Reakció pontszám
0
Kor
41
Bakonyi palacsinta



Hozzávalók (12 palacsintához):

20 dkg liszt
2 tojás
2 dl tej

ásvány- vagy szódaví­z
2 ek. olaj
25 dkg spenót

Továbbá:
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
50 dkg sampinyon gomba
1-1 paradicsom és zöldpaprika
2 ek. olaj
1 kk. pirospaprika
só, bors
2 tojás
1 csokor petrezselyem
1 ek. rizsliszt
4 dl tejföl

Elkészí­tés:

A palacsintához simára keverjük a lisztet a tojásokkal, a tejjel,2 csipet sóval és annyi ásvány-vagy szódaví­zzel, hogy folyós, vékony ?tésztát? kapjunk. Belekeverjük az olajat, lefedjük, fél órát pihentetjük. A spenótot megtisztí­tjuk, megmossuk, enyhén sós ví­zben 2 percig főzzük, hideg ví­zzel leöblí­tjük, alaposan kinyomkodjuk, finomra vágjuk.
A palacsintatésztából 6 ?fehér? palacsintát sütünk. A maradék tésztában elkeverjük a spenótot, és további legalább 6 palacsintát sütünk belőle.
A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A gombát megtisztí­tjuk, vékonyan felszeleteljük. A paradicsomot meghámozzuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk, mindkettőt apróra felkockázzuk. Az olajban megfonnyasztjuk a hagymát és a fokhagymát, elkeverjük a pirospaprikával, rádobjuk a gombát, a paradicsomot és a zöldpaprikát, fedő alatt 15 percig főzzük,csak a végén sózzuk, borsozzuk.
A gomba levét lábaskába szűrjük, a gombát alaposan lecsepegtetjük, hagyjuk langyosra hűlni. ősszekeverjük a tojásokkal és a finomra vágott petrezselyemmel, arányosan elosztva megtöltjük vele a palacsintákat. Batyuszerűen feltekerjük, és tűzálló tálba rakosgatjuk.
A gomba levét felforraljuk. A rizslisztet elkeverjük 3 dl tejföllel, a gombaléhez adjuk, mártás sűrűségűre főzzük, és bevonjuk vele a palacsintákat. Tálaláskor előmelegí­tett sütőben (200 C) éppen csak átforrósí­tjuk. Tetejüket meglocsoljuk a maradék tejföllel, és petrezselyemmel dí­szí­tve kí­náljuk.
 
>

Suny

Power User
LV
0
 
Csatlakozás
2007.12.16.
Üzenetek
104
Reakció pontszám
0
Kor
41
Hozzávalók:

- 3 db tojás
- 1 evőkanél cukor
- csipetnyi só
- fél liter tej
- kb.ugyanennyi szódaví­z
- kb.40dkg liszt
- 1 dl étolaj
- a kisütéshez további 2 dl étolaj
- 2 dkg élesztő
- 3-4 db savanykás alma
- fahéjas cukor

Elkészí­tése:

A szokásos módon az egész tojásokat a sóval, cukorral habosra keverjük, belemorzsoljuk az élesztőt, apránként hozzáadjuk kb.3 dl tejet, simára keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, alaposan elkeverjük, majd fokozatosan higitjuk a többi tejjel. Belekeverjük az olajat, majd a szódaví­zzel addig higí­tjuk, mí­g sűrű palacsintatésztát kapunk.
1-1,5 órát kelesztjük, végül belereszeljük a meghámozott almát, és forró olajban vastagabb palacsintát sütünk. Fahéjas cukorral meghintve tálaljuk.

 
>

Suny

Power User
LV
0
 
Csatlakozás
2007.12.16.
Üzenetek
104
Reakció pontszám
0
Kor
41
Code:
            
                
            
        

Hozzávalók:
  • <div align='left'>20 db palacsintához
    25 dkg liszt
    3 tojás
    3 dl tej
    1 evőkanál cukor
    kevés olaj
    szódaví­z
    só[/CENTER]
    spinach_crepes.jpg
    <div align='left'>töltelékhez
    450 g mélyhűtött spenót
    1 fej hagyma
    2 gerezd fokhagyma
    20 g vaj
    200 g juhsajt
    fűszerek: szerecsendió, bors[/CENTER]
Elkészí­tés:
  • A palacsintát a szokásos módon elkészí­tjük: a 3 db tojást elkeverjük a cukorral, val, majd hozzáadjuk a 3 dl tejet és a 25 dkg lisztet. A tésztához adjunk hozzá annyi szódavizet, amennyit felvesz ahhoz, hogy tejszí­nszerű sűrűségű legyen.
  • Keverjük a tésztát csomómentesre, majd hagyjuk fél órát állni hűtőszekrényben.
  • Ezalatt a hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk és 20 g vajon megpároljuk.
  • Hozzáadjuk a felengedett spenótot és továbbfőzzük őket.
  • Főzés közben fűszerezzük: val, borssal és szerecsendióval.
  • A juhsajtot apró kockákra vágjuk, aztán beleforgatjuk a spenótba.
  • Közben kevés olajon a tésztánkból vékony palacsintákat sütünk.
  • Mikor kellően összefőtt a spenót a sajttal, akkor levesszük a tűzről, kicsit állni hagyjuk, hogy hűljön.
  • Pár perc múlva a kész palacsinta tésztába tölthetjük a spenótos tölteléket.
 
>

Suny

Power User
LV
0
 
Csatlakozás
2007.12.16.
Üzenetek
104
Reakció pontszám
0
Kor
41
Hozzávalók

  • csipetnyi Só
  • késhegynyi Szódabikarbóna
  • 50 gramm Tejföl
  • 150 gramm Kefir
  • 1 db Tojás
  • 10 dkg Búzaliszt
  • csipetnyi Cukor
  • 2-3 evőkanál Olaj

Feltörjük a tojást, majd hozzá adjuk a sót, a cukrot és a lisztet. Folyamatos kevergetés közben fokozatosan beleöntjük a kefirt, és addig keverjük, amí­g egyenletes, tejszí­n sűrűségű masszát kapunk.
Ezután hozzáadjuk az olajat és a szódát, és ismét alaposan elkeverjük.
Forró serpenyőbe vékonyan beleöntjük a masszát és mindkét oldalát megsütjük. A kész palacsinta mindkét oldalát bekenjük vajjal háromszög formájúra hajtogatjuk és tejföllel tálaljuk.
 
>

Suny

Power User
LV
0
 
Csatlakozás
2007.12.16.
Üzenetek
104
Reakció pontszám
0
Kor
41
Rakott palacsinta gyümölccsel

mn_12197363091086170400_ce29155df3.jpg


Elkészí­téséhez, vagyis 10 db palacsintához: 2 tojás, 18 dkg liszt, 2, 5 dl tej vagy szódaví­z, 1 dl étolaj és kevés só szükséges.

A töltelékhez: 30 dkg friss gyümölcs (í­zlés szerint barack, málna stb.) 10 dkg darált dió, 0, 5 dl rum, 5 dkg mazsola, 5 tojásfehérje, 5 dkg kristálycukor, 3 dkg porcukor, 10 dkg dzsem szükséges.
Első lépésben a fentiekben emlí­tett alapanyagokból megsütjük a palacsintákat. Miután ez elkészült, a gyümölcsöket megmossuk, megtisztí­tjuk, majd ha szükséges kisebb darabokra vágjuk. A mazsolát rumba áztatjuk, a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, és a dzsemet kissé felmelegí­tjük, hogy kenhető legyen. A következő lépésben a megsütött palacsintákat tűzálló tálba tesszük a következő módon: a tál aljára teszünk egy palacsintát, megszórjuk a porcukorral elkevert darált dióval, és néhány szem mazsolát szórunk rá, majd ráhelyezzük a következő palacsintát, amelyen elhelyezzük a gyümölcsöt. í­í‚gy folytatjuk a rétegezést, amí­g az anyagok el nem fogynak. A lényeg, hogy a tetejére mindig palacsinta kerüljön, amelyet valamint az oldalát bekenjük kemény tojáshabbal, és előmelegí­tett sütőben a habot kissé megsütjük. A sütőből kivéve rövid ideig pihentetjük, és éles késsel cikkekre vágjuk.
 
>

Suny

Power User
LV
0
 
Csatlakozás
2007.12.16.
Üzenetek
104
Reakció pontszám
0
Kor
41
Csirkés palacsinta

Hozzávalók 12 személyre: 12 sós palacsinta, 1 kg csirkemellfilé, 3 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 1,5 dl húsleves (leveskockából), 1 dl fehérbor, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 2 evőkanál finomra vágott petrezselyem, 3 dkg reszelt parmezán sajt, őrölt bors, só.

Elkészí­tés:

0.jpg
A vajat felolvasztjuk, és megfonnyasztjuk benne a finomra vágott hagymát. Beletesszük a csirkehúst, sózzuk, borsozzuk. Megpirí­tjuk a húst, felöntjük a húslevessel meg a borral, befedjük, és puhára főzzük. A húst kiszedjük, amikor kihűlt, kis kockákra vágjuk, visszatesszük a főzőlébe, és felmelegí­tjük. Közben a tojássárgákat a tejföllel egy lábasban összekeverjük, adunk hozzá egy keveset a főzőléből, és állandóan kevergetve, kislángon besűrí­tjük. A mártásból másfél decit félreteszünk, a maradékot összekeverjük a petrezselyemmel és a csirkehússal. A palacsintákra rákenjük a csirkés tölteléket, majd feltekerjük, és kivajazott sütőtálba tesszük. A félretett mártással befedjük, meghintjük reszelt sajttal, és 30 percre közepesen meleg sütőbe toljuk. Petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

A tölteléket és a palacsintákat előre is elkészí­thetjük, és fóliával letakart edényben 1-2 napig tarthatjuk a hűtőben. Ha fogyasztani akarjuk, csak sütni kell.
 
>

Suny

Power User
LV
0
 
Csatlakozás
2007.12.16.
Üzenetek
104
Reakció pontszám
0
Kor
41
Lecsós palacsinta

Hozzávalók: 8 sós palacsinta, 8 dl lecsó, 6 tojás, 2 fej vöröshagyma, 4 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, cukor, pirospaprika, só.


Elkészí­tés:

0.jpg
Az egyik fej hagymát nagyon apróra vágjuk, egy evőkanál olajban megpároljuk, majd pirospaprikával megszórjuk. Beleöntjük a lecsót, megsózzuk, és megpároljuk. Belekeverjük a tejföl felét, a tojásokat, és ha szükséges, kevés cukorral édesí­tjük. Forráspontig melegí­tjük, majd megtöltjük a palacsintákat, és egyenként felgöngyöljük. A mártáshoz a másik hagymát apróra vágjuk, a maradék olajban megpároljuk, sóval, borssal, pirospaprikával í­zesí­tjük. A maradék tejföllel összekeverjük, és 4-5 percig főzzük. Tűzálló tálban egymás mellé fektetjük a palacsintákat, a mártással leöntjük, és sütőben átsütjük (de nem pirí­tjuk meg).
 
>

Suny

Power User
LV
0
 
Csatlakozás
2007.12.16.
Üzenetek
104
Reakció pontszám
0
Kor
41
<div align='left'>Mézes-mákos palacsinta [/CENTER]


Hozzávalók:
A palacsintatésztához 1 tojás, 2, 5 dl tej, 5 púpozott kanál liszt, 2 evőkanál olvasztott margarin, csipetnyi só és cukor, a sütéshez olaj.
Töltelék: 10 dkg darált mák, 5 evőkanál méz, porcukor, 1 dl tej

A tészta összetevőiből sűrű palacsintatésztát keverünk turmixgéppel. Kevés olajon kisütjük.
A tejet felforraljuk, a darált mákot beleöntjük, elkeverjük a mézzel együtt és 5 percig lassú kevergetés mellett felfőzzük. A palacsintát megtöltjük, felhengergetjük.
Tálaláskor a palacsinta mellé mézet csorgatunk és tetejére porcukorral összekevert darált mákot szórunk.
 
>

Suny

Power User
LV
0
 
Csatlakozás
2007.12.16.
Üzenetek
104
Reakció pontszám
0
Kor
41
<div align='left'>Villányi húsos palacsinta[/CENTER]

Hozzávalók:
8 db sós palacsinta, 40 dkg sertéshús, 25 dkg főtt füstölt sertéscomb, pirospaprika, só, bors, 2 db vöröshagyma, olaj, vörös boros mártás.

A sertéshúst kockára vágjuk. A vöröshagymát finomra földaraboljuk, kevés olajban megpároljuk, rátesszük a sertéshúst, elkeverjük, egy kicsit pirí­tjuk, megszórjuk pirospaprikával, majd puhára pároljuk. Hozzákeverjük a kockára vágott füstölt húst, majd az egészet leszűrjük. A leszűrt húsokat ledaráljuk, (ha kell) megsózzuk, borsozzuk és vörös bor mártással lazí­tjuk. A pörkölt levét vörös boros mártással gazdagí­tjuk. A palacsintákat megtöltjük a hússal, tányérra téve a mártással leöntjük és forrón tálaljuk.
 
>

Suny

Power User
LV
0
 
Csatlakozás
2007.12.16.
Üzenetek
104
Reakció pontszám
0
Kor
41
<div align='left'>Gesztenyés palacsinta (kb 12 db lesz belőle)[/CENTER]



Hozzávalók:

Tésztához:
tej 3 dl
liszt 150g
tojás 1 db
szódaví­z 1 dl
só késhegynyi
cukor 1 kiskanál
olaj 1 kiskanál

Töltelékhez:
gesztenyepüré 250g
tejszí­n 2 dl
mazsola 50g
rum 30 ml
tej kevés

Elkészí­tés:
A lisztet a tojással, a cukorral, a pici sóval, a tej felével mély tálban keverd el. Add hozzá a tej másik felét és a szódavizet, és habverővel keverd csomómentesre. Egy órát pihentesd a tésztát. Majd palacsintasütőben süsd ki.
A gesztenyepürét burgonyanyomón törd át, a tejszí­nnel keverd simára, majd add hozzá a megmosott mazsolát. Ha sűrű, akkor egy kevés tejjel higí­tsd. Ezzel a krémmel töltsd meg a palacsintákat. Hidegen és melegen is finom.
 
>

Suny

Power User
LV
0
 
Csatlakozás
2007.12.16.
Üzenetek
104
Reakció pontszám
0
Kor
41
Almás palacsintatekercs

Hozzávalók:

A tésztához:
2,5 dl tej, 1 dl tejszí­n, 3 tojás, 2 tasak vaní­liás cukor, 8 evőkanál liszt,
+ olaj a sütéshez, vaj a tál kikenéséhez;

a töltelékhez
: 1 dl tejszí­n, 5 dkg mandula, 1 evőkanál porcukor, 1 alma, vagy almadzsem, kevés őrölt fahéj


Elkészí­tés:

A tojásokat elkeverjük a liszttel, hozzáadjuk, a tejet, a tejszí­nt, a vaní­liás cukrot, az egészet jól eldolgozzuk, majd 15 percig állni hagyjuk. Egy serpenyőben felforrósí­tjuk az olajat, és a tésztából szép aranysárga palacsintákat sütünk. Az almát meghámozzuk, almareszelőn lereszeljük, citrommal meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg. A palacsintákat megkenjük tejszí­nnel, ráterí­tjük az almapürét, feltekerjük, és egy kivajazott tűzálló tálba egymás mellé fektetjük. A mandulát forró ví­zbe dobjuk, majd szűrőkanál segí­tségével kiszedjük, hogy könnyebben le tudjuk szedni a héját. Nagyon apróra vágjuk, és összekeverjük egy evőkanál porcukorral, kevés fahéjjal, és megszórjuk vele a palacsintákat. 180 fokra előmelegí­tett sütőben pár perc alatt átsütjük, majd frissen, azon mód fogyasztjuk.
 
>

Suny

Power User
LV
0
 
Csatlakozás
2007.12.16.
Üzenetek
104
Reakció pontszám
0
Kor
41
Csúsztatott palacsinta</span>

Hozzávalók:

a tésztához 4 egész tojás, 4 evőkanál olaj, 4 púpozott evőkanál liszt, 3 dl tej, fél dl szódaví­z, csipetnyi só; a töltelékhez 50 dkg aromás, savanykás í­zű alma, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, 5 dkg darált mandula, í­zlés szerint 1-2 evőkanál porcukor, 3 centiliter rum (vagy 1 teáskanál rumaroma és 2 evőkanál tej).

Elkészí­tés:

A tojások sárgáit habosra keverem a sóval, a liszttel és belekeverem a tejet meg az olajat. Ezután beleforgatom a tojásfehérjékből vert kemény habot. A masszát 10 percre beteszem a hűtőszekrénybe. Közben elkészí­tem a palacsinta töltelékét. Az almákat megtisztí­tom, kicsumázom és lereszelem. ősszekeverem a sárgabaracklekvárral, a darált mandulával, a rummal, és annyi porcukorral, hagy kellemesen édes (de ne túl édes) legyen. Kiolajozott palacsintasütőben a palacsinták egyik oldalát megsütöm, majd egyenként egy kerek, tűzálló tálra csúsztatom úgy, hogy a krémes (tehát a nyers) fele legyen felül. Erre rákenek az almás-mandulás töltelékből egy keveset, és a következő palacsintát teszem rá. A rétegezést addig folytatom, mí­g csak el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére palacsintának kell kerülnie, mégpedig a sült felével felfelé. Előmelegí­tett, forró sütőben jól átmelegí­tem, majd cikkeket vágok belőle, mint a tortából szokás. Melegen is, hidegen is nagyon finom, de eltenni nem szabad, még hűtőszekrényben sem, csakis aznap fogyasztható!
 
>

Suny

Power User
LV
0
 
Csatlakozás
2007.12.16.
Üzenetek
104
Reakció pontszám
0
Kor
41
Kapros majonézzel leöntve tálalom.
 
>

Suny

Power User
LV
0
 
Csatlakozás
2007.12.16.
Üzenetek
104
Reakció pontszám
0
Kor
41
Gundel palacsinta

A töltelékhez:
1,5 dl 50-60 fokos rum, 40 g mazsola, 20 g cukrozott narancshéj, 180 g dióbél, 1 dl tejszí­n, 120 g cukor, törött fahéj, 12 db palacsinta, 50 g vaj (pirí­táshoz)

A csokoládémártáshoz:
2,5 dl tej, vaní­lia, 30 g cukor, 100 g csokoládé, 1,5 dl tejszí­n, 3 tojássárgája, 80-100 g cukor, 50 g kakaópor, 15 g liszt, 5 dl tej

Elkészí­tés:
Előző napon áztassuk rumba a mazsolát és a hajszálvékony csí­kokra vágott cukrozott narancshéjat. Másnap a töltelékhez megdaráljuk a diót, ne lisztfinomságúra, de ne is túl gorombára. A tejszí­nt felforraljuk; hozzátesszük a diót, cukrot, leheletnyi fahéjat, a leszűrt mazsolát és narancshéjat, és 1-2 percig (szükség esetén kevés tejet adva hozzá) főzzük, mí­g kenhető pépet kapunk. Ha kissé lehűlt, elkeverjük benne a rum felét.
Ezután 12 palacsintát sütünk, a töltelékeket egy-egy csí­kban rárendezzük, henger alakúra felcsavarjuk, majd meleg helyen tartjuk.
A mártáshoz a tejet cukorral és vaní­liával felforraljuk; közben a csokoládét egy kis edényben, a sütőben felolvasztjuk; a tejszí­nből pedig kemény habot verünk. Ezután előbb a tojássárgákat cukorral, majd a kakaóporral, kevés liszttel, hideg tejjel, habverővel simára, habosra keverjük ki. Hozzávegyí­tjük a csokoládét, majd vékony sugárban, habverővel végzett gyors keverés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a forró tejet, mérsékelt tűzön forrpontig heví­tjük, de felforralni nem szabad. A tűzről levéve, a mártást egy ideig még kevergetjük, majd fokozatosan a tejszí­nhabhoz vegyí­tjük, végül hozzáadjuk a rum másik felét. Mártásunk ne legyen túl édes, de í­zlés szerint, a csokoládé minőségétől függően, tehetünk bele még porcukrot.
 
>

Suny

Power User
LV
0
 
Csatlakozás
2007.12.16.
Üzenetek
104
Reakció pontszám
0
Kor
41
Maci Laci finom palacsintája</span></span></span>

Hozzávalók:

<span style="color:black">í­zlés szerint NESQUIK Szirup

15 dkg rizs
2 dl tej
í­zlés szerint fahéj
í­zlés szerint porcukor
8 db palacsinta
0,5 üveg cseresznye befőtt

Elkészí­tés:

A rizst cukorral, őrölt fahéjjal í­zesí­tve a tejben puhára főzzük, belekeverjük a leszűrt és kimagozott cseresznyét. Miután kihűtöttük, a palacsintákba egyenletesen elosztjuk, majd a palacsintákat feltekerjük. Rövid időre hűtőbe tesszük. Tálaláskor kétujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk, megöntözzük a NESQUIK csokoládé sziruppal, és meghintjük porcukorral.
A palacsinta tésztájába reszelhetünk kevés almát is.
Forrás: nestle.hu
 
>

Suny

Power User
LV
0
 
Csatlakozás
2007.12.16.
Üzenetek
104
Reakció pontszám
0
Kor
41
Mákos palacsinta cseresznyeszósszal</span>

</span>
Hozzávalók:

A palacsintához: 35 dkg liszt, 4 db tojás, 1 evőkanál porcukor, 6 dl tej, 1 csipetnyi só, olaj a sütéshez
A töltelékhez: 30 dkg darált mák, 3 evőkanál méz, 3 dl tej, fél citrom lereszelt héja, fél maréknyi mazsola, fél teáskanál őrölt fahéj, csipetnyi só
A cseresznyeszószhoz: 1 üveg cseresznyebefőtt, 2 fahéjrúd, 2 evőkanál étkezési keményí­tő, fél citrom leve

Elkészí­tése:

Egy keverőtálba üssük az egész tojásokat, adjuk hozzá a tejet, a sót és a porcukrot. Habverővel, állandó kevergetés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá az átszitált lisztet. Ügyeljünk, ne legyen csomós.
Ha a palacsintatésztát túl sűrűnek találjuk, szódaví­zzel hí­gí­thatjuk. Palacsintasütőben egy evőkanálnyi olajat heví­tsünk, majd vékony palacsintákat süssünk.
A töltelékhez forrósí­tsuk fel a tejet egy lábasban, szórjuk bele a mazsolát, majd öntsük hozzá a darált mákot. í­í‚zesí­tsük mézzel, őrölt fahéjjal, reszelt citromhéjjal és csipetnyi sóval, majd az egészet jól keverjük össze.
A szószhoz öntsük a cseresznyebefőttet, levével együtt, egy kis lábasba, tegyük hozzá az egész fahéjat, és öntsük bele a citromlevet. Forraljuk fel, majd sűrí­tsük be a levét a hideg ví­zzel elkevert étkezési keményí­tővel. Vigyázzunk, ne legyen nagyon sűrű, inkább először csak keveset keverjünk hozzá. Ha szükséges, kevés cukorral még édesebbé tehetjük.
Tálaláskor töltsük meg a palacsintákat a mákos töltelékkel, göngyöljük fel, majd tegyünk kettőt egy nagy tányérra, hintsük meg porcukorral, és öntsük nyakon a cseresznyeszósszal.
 
>

Suny

Power User
LV
0
 
Csatlakozás
2007.12.16.
Üzenetek
104
Reakció pontszám
0
Kor
41
Palacsintatésztában sült eper
</span>
</span>
Hozzávalók:

- 30 dkg nagy szemű eper
- 20 dkg liszt
- 2 tojás
- 2 dl tej
- kristályví­z
- só
a sütéshez: olaj
a mártáshoz:
- 20 dkg eper
- 2 evőkanál cukor
- 1 dl vörösbor

Elkészí­tés:

Az epret megtisztí­tjuk, alaposan megmossuk, és jól lecsepegtetjük. A lisztet a felvert tojásokkal és a tejjel simára keverjük. Egy csipetnyi sóval í­zesí­tjük, és annyi ví­zzel hí­gí­tjuk, hogy nagyon sűrű palacsintatészta állagú legyen. A leszárogatott epreket egyenként a sűrű tésztába mártjuk, majd bő, forró olajba tesszük és minden oldalukat aranysárgára sütjük. A mártáshoz az epret megtisztí­tjuk, megmossuk, lecsumázzuk, és cikkekre vágjuk. A cukorral meghintve tűzre tesszük. A borral meglocsoljuk, és addig főzzük, amí­g leve besűrűsödik.
A sült epreket papí­rtörlőn zsí­rtalaní­tjuk, majd tányérra rendezzük, és a boros mártással körülöntve forrón tálaljuk.
 
>

Suny

Power User
LV
0
 
Csatlakozás
2007.12.16.
Üzenetek
104
Reakció pontszám
0
Kor
41
A tetejére í­zlés szerint csokiöntet, tejszí­nhab stb. is rakható.
 
>

Suny

Power User
LV
0
 
Csatlakozás
2007.12.16.
Üzenetek
104
Reakció pontszám
0
Kor
41
Skót karácsonyi palacsinta
</span>
</span>
Hozzávalók:
(25-30 palacsintához) 15 dkg vaj, 2,5 dl tej, 3 tojás, 15 dkg kristálycukor, késhegynyi só, 1 kiskanál mézeskalácsfűszer, 35 dkg finomliszta, 10 dkg szárí­tott gyümölcs és mazsola, 5 dkg kandí­rozott meggy vagy cseresznye, a sütéshez: vaj vagy olaj. A dí­szí­téshez: kristálycukor, rum, vaní­liakrém és tejszí­nhab.

Elkészí­tés: Egy tálban az olvasztott vajat a tejjel, a tojásokkal, a cukorral, a sóval és a fűszerekkel habosra keverjük. Az átszitált lisztet beledolgozzuk. A szárí­tott és a kandí­rozott gyümölcsöt apróra váguk, a tésztához adjuk. Egy serpenyőben vajat olvasztunk és a tésztamasszából evőkanállal annyit öntünk bele, hogy kis, kerek palacsintákat kapjunk. Két-három elfér egyszerre, 2-3 percig sütjük, majd mindegyiket megfordí­tjuk. Még 2 percig a lángon hagyjuk, majd tányérra csúsztatjuk. Amí­g mind el nem készül, a palacsintákat melegen kell tartani. Tálaláskor négyet-ötöt számí­tunk személyenként. Ezeket egymásra rakjuk, közüket kristálycukorral megszórhatjuk és néhány csepp rummal megöntözhetjük. Vaní­liakrémmel körülöntve, tejszí­nhabkoronával tálaljuk
 
>

Suny

Power User
LV
0
 
Csatlakozás
2007.12.16.
Üzenetek
104
Reakció pontszám
0
Kor
41
Téli palacsintatorta</span></span>

Hozzávalók a töltelékhez

10 dkg füge, 10 dkg datolya, 5 dkg mazsola, 5 dkg aszalt sárgabarack, 10 dkg aszalt szilva, 1 citrom, 1 kávéskanál fahéj, 1 evőkanál rum, 0,5 liter ví­z, körülbelül 20 palacsinta, 8 evőkanál méz Hozzávalók a palacsintához (kb. 20db): 35 dkg finomliszt, 3 db tojás, 4-5 dl tej, 10 dkg sertészsí­r, 2 dkg kristálycukor, kávéskanalnyi szárí­tott reszelt citromhéj, csipetnyi asztali só, 10 dkg olvasztott vaj.

Elkészí­tés módja

Először a palacsinta tölteléket készí­tjük el. Vágjuk apróra az aszalt gyümölcsöket, a fahéjjal, a rummal és a citrom levével tegyük egy lábosba, öntsük rá a vizet, és lassú tűznél főzzük addig, amí­g a ví­z elpárolog.
Közben süthetjük a palacsintákat. A lisztet a tojássárgájával, a cukorral, a sóval, az olvasztott vajjal és a tejjel közepes sűrűségűre és simára keverjük. Hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjéket és a reszelt citromhéjat.
Palacsintasütőben kevés forró zsí­rban kb. közepes merőkanálnyi tésztát, szétfolyatunk majd mindkét oldalát világosra, sütjük, tartsuk melegen.
Rétegesen töltsük meg a palacsintákat az aszalt gyümölcsökből készí­tett kompóttal, majd olvasszuk fel a mézet, és öntsük a tetejére.
 
Top Alul