petrucy
Uploader
- Csatlakozás
- 2012.02.10.
- Üzenetek
- 3,402
- Megoldások
- 1
- Reakció pontszám
- 3,656
- Pontok
- 113
- Kor
- 41
Lev Nyikolajevics Tolsztoj - Anna Karenina ( 1977 ) Rádiójáték
Rádiójáték
Felvétel éve: 1977
Játékidő: 03 :59 ':17"
Bítsűrűség :128 kbps/44 kHz/MP3
Méret: 221.20 MB
fordította: Németh László
rendezte: Cserés Miklós dr.
A felvételt készítette :Varga Károly és Németh Zoltán
A rendező munkatársa: Molnár Gyula
Zenei munkatárs: Török Etel
Szerkesztő: Puskás Károly
szereplők:
Az író - Ráday Imre;
Anna Karenina - Almási Éva;
Karenin - Darvas Iván;
Vronszkij gróf - Sztankay István;
Az öreg grófnő - Makay Margit;
Oblonszkij herceg - Buss Gyula;
Dolly, a felesége - Balogh Emese;
Kitty Scserbackij - Sáfár Anikó;
Betsy Tverszkaja - Kállai Ilona;
Szerpuhovszkij tábornok - Tahi Tóth László;
Ügyvéd - Némethy Ferenc;
Doktor - Somogyvári Pál;
Szerjózsa, Anna fia - Kaszás Gergő;
Lidia Ivanovna - Tolnay Klári;
Levin - Papp János;
Golenyiscsev - Izsóf Vilmos.
1872-ben Tolsztoj maga is szemtanúja volt, amikor Anna Sztyepanovna Zikina, egy ezredes leánya féltékenységi rohamában a vonat elé vetette magát, mert szeretője megkérte a fiához hozatott nevelőnő kezét. Történelmi regény helyett megszületett tehát a jelen társadalmi¬erkölcsi problémáiról szóló mű, amely azonban végső változatában - Tolsztoj tizenegyszer dolgozta át az Anna Kareniná-t - már alig hasonlított eredeti elképzelésére. Tolsztoj ugyanis el akarta pusztítani és nevetségessé akarta tenni azokat a "nihilistákat", akik a családot, a társadalom szilárd erkölcsi alapjait rombolják, végül mégis azokat tette nevetségessé, akik egy hazug kor hazug erkölcseit őrzik. Egy kétségbeesett, a gyermekei haláláról beszámoló levelében Tolsztoj azt írta: "Megelégeltem ezt az én Annámat, torkig vagyok, annyit vesződöm vele, mint valami félresikerült tanítvánnyal; de ne mondjon róla semmi rosszat, mégiscsak gyermekemmé fogadtam." Így lett a bűnös lélekből a világirodalom legvonzóbb házasságtörő asszonya, a műből pedig - Thomas Mann szavaival - minden idők "legnagyobb társadalmi regénye".