- Témaindító
- #1
>
- Csatlakozás
- 2010.02.15.
- Üzenetek
- 101
- Reakció pontszám
- 1
Farsangi fánk
Hozzávalók:
1 kg teljesértékű finomliszt (tüskeszentpéteri), kb. 8 dl teljesértékü tehéntej (tejipari egyik sem jó), 3 dkg friss élesztő (por nem jó), 2 evőkanál (pupos) kristálycukor (finomított nem jó) 1 csapott evőkanál jódozott só, 1 egész tojás, 1 evőkanál étolaj és olaj a kisütéshez.
Elkészítés:
Egy kis tálkában 2 dl tejet meglangyosítok kézmelegre, 1 evőkanál cukrot ellkeverek benne és 3 dkg élesztőt elmorzsolok és jól felfuttatom. Kb. 6 l-es tálba beleszitálok 1 kg finomlisztet, ráhintek egy evőkanál cukrot, egy evőkanál sót ezeket elkeverem a liszttel. 1 egész tojást ütök a lisztre és a felfuttatott élesztőt is ráöntöm a tálban lévő anyagokra, és a kézmelegre meglangyositott tejet adagonként öntöm a liszthez, hogy összedolgozva se túl lágy se túl kemény ne legyen. Kézzel dolgozom össze, hogy a liszt elvegyüljön, a massza egynemű legyen. A tésztára az étolajból egy evőkanállal eresztek és enyhén a tésztába forgatom.
A kezemtől az edény falától a tészta elválik, pedig nem dolgoztam ki. Mivel a tészta gyönyörűen meg fog kelni, így nem kell sőt nem is szabad dagasztatani. Cipót formálok a tésztából a tál aljára, enyhén belisztezem konyhaszalvétával letakarva és jó meleg pléddei betakarva hagyam kelni. Nem szabad a kelesztést siettetni. (tilos napra vagy melegvizbe tenni), de addig amíg a tészta hatliteres edényt színültig ki nem tölti. Időben 1 - 1,5 óra, függ az élesztö minőségétől, hogy dolgozik, de az eIőírtnál többet nem szabad használni mert sűtés után kiérzik a tésztából. Amikor a tészta, megkelt jól belisztezett gyúródeszkára borítom, a szélét körbe kissé felhajtom és egy gyors mozdulattal átfordítom. Mást nem csinálok vele mint sodrófával ujjnyi vastagra nyújtom és kiszaggatom. Ebből az adagból kb. 25 db fánk lesz amelyeket kissé belisztezett gyúródeszkán sorba rakom őket és egy könnyü abrosszal letakarva még további 20-30 percig kelesztem.
A szaggatás végeztével egy 4 l-es lábast felig megtöltök olajjal fedöt teszek rá és felforrósítom. 20 perc elteltével próbasütést csinálok és ha szép szalagos lesz a tészta, folytatom a kisütést, de ha nem kicsit még pihentetni kell, de túI pihentetni sem jó. A sütésem fortélyai: a nyers tésztát felveszem a deszkáról és körkörösen megnyújtom, mint a lángost szokták, csak nem annyira és a lisztes alját eresztem az olajba Kisütéskor födőt soha, nem használok. Szépen feljön a tészta és ha az alja pirosra sült, átforditom és a másik oldlát is pirosra sütöm, majd rácsra kiemelem őket, hogy a felesleges olaj lecsepegjen. A tészta úgy kerül az olajba, hagy a deszkán pihent nincs megfordítva csak megnyújtva. A nyers tésztát ha nem nyujtom ki sütés előtt egy kicsi, tömött, nehéz és külsőre sem szép fánk sül ki. A kisült fánkokat hagyom kihűlni utána kerülnek tálcára, még pedig oly módon, hogy a tésztán lévő kis bemélyedések egymással szembeforditva, élére állítva.
A tésztát letakarva hagyom a tálcán fogyasztásig; lekvárt vagy porcukrot teszek mellé és mindenki maga ízesíti a kimélyedésekbe lekvárt illik tenni és porcukorral szépen meghinteni. A tésztát sohasem forgatom át porcukorba, se hidegen, se melegen. Tejföllel és sajttal is lehet fogyaszrani, mivel nem édes tészta. Ha az én fánkom szeretnéd megsűtni, mindennemű fánk receptet tegyél félre, és azt is hogy Te eddig hogyan készítettél fánkot. Mindent ügy csinálj, ahogy én azt leírtam és azokból a teljesértékű anyagokból amit a recept tartalmaz. Jó ÉTVíí‚ÂGYAT! Szeretettel: Irénke Telefon: 06/87/459-136 Ovádi Lajosné 8348,Megyer Fő u. 10. További képek ( az egyéb oldalakon már nagyithatóak) az elkészítés folyamtáról és szöveg az Egyéb oldalakon a Becsvölgye fánknál olvasható!
Almás farsangi fánk
Hozzávalók
A tésztához 5 dkg porcukor
50 dkg finomliszt
10 dkg olvasztott Rama
2,5-3 dl tej
6 db tojássárgája
3 dkg élesztő
1 csipet só
1 evőkanál rum
2 db alma
fél citrom leve
5 dkg baracklekvár
3 dkg durvára vágott dió
1 csipet őrölt fahéj
Elkészítés
1.Egy deciliter langyos tejben feloldjuk a porcukor felét, simára keverjük az élesztővel, 2 evőkanál liszttel, - azaz kovászt készítünk - és hagyjuk kétszeresére kelni. A liszthez adjuk a kovászt, a maradék langyos tejben elkevert tojássárgákat, a maradék cukrot és a sót. Fakanállal, vagy a robotgép dagasztófejével jól kidolgozzuk a tésztát. Ezt követően 2-3 részletben beledolgozzuk az olvasztott, de nem meleg Ramát, végül a rumot. Tetejét megszórjuk liszttel, keresztformán bevágjuk, hogy gyorsabban keljen, letakarjuk és langyos helyen a kétszeresére kelesztjük.
2.A tésztát lisztezett deszkára húzzuk, lazán átgyúrjuk, 2 cipóra osztjuk. 2 darab 40x40 cm-es, 3 mm vastag lapra nyújtjuk és 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval megjelöljük az egyik tésztán a fánkok helyét. Minden kör közepére egy pötty lekvárt teszünk, kevés fahéjjal elkevert diót, a tetejére egy darabka citromlével megcsepegtetett almát. Ráterítjük a másik kinyújtott tésztát, a közöket lenyomkodjuk.
3.Pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a fánkokat, majd kb. 5 centiméter távolságra, lisztezett tálcára, vagy deszkára tesszük, a tetejüket vékonyan megkenjük olajjal, hogy meg ne repedezzenek és letakarjuk, majd hagyjuk kétszeresére kelni. Hogy ne legyen olajos a konyharuha, terítsünk alá fóliát.
4.Nagyobb méretű lábasban 2-3 ujjnyi olajat forrósítunk, beleteszünk 6-8 db fánkot, lefedjük és mérsékelt tűzön 4-5 percig sütjük, majd szitakanállal megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük tovább.
5.Papírkendőre szedjük és vaníliás porcukorral megszórva még melegen tálaljuk.
Aszalt szilvával kelt fánk recept
A tésztához
elkészítés
- 5 dkg élesztő
- 2.5 dl tej
- 10 dkg mandula (pucolt, héj nélküli)
- 20 dkg aszalt szilva
- 2 csomag vaníliás cukor
- 50 dkg liszt (finom)
- 10 dkg cukor (kristály)
- 1 csipet só
- 2 db tojás
- 0.5 citromból nyert citromhéj (reszelve)
- 5 dkg margarin
[list type=decimal]
[*]Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben kb. 15 perc alatt felfuttatjuk.
[*]A lisztet egy mélyebb tálba tesszük, beleütjük a tojásokat.
[*]A felfuttatott élesztőt beleöntjük. Hozzáadjuk a citromhéjat, az olvasztott vajat, a sót.
[*]A maradék tejet apránként hozzáadva tésztává dagasztjuk. Meleg helyen, letakarva kb. 40 percig kelesztjük.
[*]Az aszalt szilva felét és a mandulát apróra vágjuk, laza mozdulatokkal a tésztába dolgozzuk. Kb. 15 percig ismét kelesztjük.
[*]Kinyújtjuk (kb. kisujjnyira) , 10 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. Minegyik közepébe 1-1 aszalt szilvát teszünk, kis csomagokat készítünk belőle és bő, közepesen forró olajban kb. 3-4 perc alatt aranybarnára sütjük.
[*]Még melegen porcukorral megszórjuk.
[/LIST]
Legfinomabb farsangi ital gyerekeknek
Hozzávalók (2 személyre)
4 gombóc vaníliafagyi,
??í‚? liter fekete ribizlilé,
2 magas pohár,
2 szívószál
Elkészítés
A poharakba tegyél 2-2 gombóc vaníliafagyit, majd öntsél hozzá fekete ribizlilevet, és máris kész az angyali ital. Szívószállal fogyasszátok!
Törpe pezsgő
Hozzávalók (2 személyre)
??í‚? liter szénsavas ásványvíz
málna-, eper- vagy erdeigyümölcs-szörp
2 pohár
Elkészítés
Képzeld azt, hogy a szörphöz felhasznált gyümölcsöket az erdőben élő törpék gyűjtötték. őntsél a poharakba ujjnyi mennyiségű szörpöt, majd adj hozzá vizet. Ha 1-2 jégkockát is dobsz bele, még finomabb lesz az italod.