Data.hu Balázs József - Koportos ( Hangjáték)

Ha data.hu-s a feltöltés, válaszd ki ezt hogy ki legyen emelve!

petrucy

Uploader
Csatlakozás
2012.02.10.
Üzenetek
3,402
Megoldások
1
Reakció pontszám
3,656
Pontok
113
Kor
41
MjI1NjMzMg.jpg

Balázs József - Koportos ( Hangjáték)
Koportos - Balázs József regényéből
Felolvassa: Kaszás Gergő
A Hangfelvételt a Magyar Katolikus Rádió készítette (2024)
Hangmérnök: Horváth János
Zenei szerkesztő: Dévény Mária
Dramaturg-rendező: E. Román Kata
Méret:278.50 MB
Bitrata:192 kbps/44 kHz/MP3
Játékidő:03:22':42"

Balázs József 1944. március 19-én született a Szatmár megyei Vitkán. Mátészalkán érettségizett, majd Budapesten két évig gyárban dolgozott. 1969-ben végzett az ELTE magyar- történelem szakán. Az egyetem elvégzése után Michelangelo Antonioni filmjeiről írt doktori disszertációt.
"Mind a Koportos-ban, mind más témájú írásaimban azt próbálom bebizonyítani, hogy minden embernek megvan a maga „lenni vagy nem lenni” kérdése, az emberi élet természetes kísérője ez, s nem függvénye semmiféle rangnak, státusnak vagy éppen foglalkozásnak" – írja kisregényéről a szerző, akit 1977-ben József Attila-díjjal tüntettek ki.
A fiatal író balladai tömörséggel három nap történetét meséli el. Az élet perifériájára szorított embert ábrázolja, aki most tanul gondolkodni, amikor szembetalálkozik élet és halál kérdésével. A három nap három emberfeletti próba elé állítja Balog Mihályt – a regény cigány hősét –, s a harmadikba csaknem belepusztul. Míg a víz partján, összeverten, ájulásából éled, rádöbben: „Igaza volt a tanyasi embernek: a halál bennünk van. Most már ismerem és tudom én is. Tudom, nem menekülhetek előle. Megváltás is lenne, ha most jönne, csak lejjebb kellene menni. Belépni a hideg vízbe…” Balog Mihály igazán itt ébred rá ember voltára: a halállal szembenézve, vereségei után is az életet választja.

Kedvezményes Data.hu prémium előfizetés itt! Tölts villámgyorsan, korlátok nélkül!
Vissza
Top Alul