- Témaindító
- #1
>
Guest
Vendég
A népi hagyomány úgy tartja, annyi pénzed lesz az új évben, amennyi lencseszemet megeszel szilveszterkor.
Lencseleves
Hozzávalók:
* 40 dkg borjú- vagy sertéscsont
* 10 dkg sárgarépa
* 5 dkg petrezselyemgyökér
* 20 dkg lencse
* 3 és fél evőkanál olaj
* 6 dkg liszt
* 3 dkg vöröshagyma
* fél gerezd fokhagyma
* fél babérlevél
* 1,5 dl tejföl
* kis mustár, só, cukor, ecet, pirospaprika
Főzz a csontból és a vegyes zöldségből levest, és szűrd le. A főzésre előkészített lencsét csontlében vagy füstölthús-lében tedd fel főni a babérlevéllel. Ha a lencse megfőtt, készíts a cukorral pirított barna rántást, tedd hozzá a finomra vágott hagymát, fokhagymát, pirospaprikát, zöldpetrezselymet, kevés vízzel keverd el, majd tedd a levesbe, és jól forrald fel. Tálaláskor adj hozzá tejfölt, és kevés ecettel vagy citromlével ízesítsd. Ha van kedved, egy kevés mustárt is tehetsz hozzá.
Lencsekrémleves
Hozzávalók:
* 40 dkg borjú- vagy sertéscsont
* 1 db sárgarépa
* 5 dkg petrezselyemgyökér
* 25 dkg lencse
* 3 evőkanál olaj
* 5 dkg liszt
* 3 dkg vöröshagyma
* fél babérlevél
* 2 dl tej
* 1 tojássárgája
* kevés tejszín
* 10 dkg vaj
A lencsét áztasd pár órán át hideg vízben. Főzz a csontokból, a vegyes zöldségből levest. A lencsét vízben a sárgarépával és egy kis vöröshagymával főzd puhára, miután megfőtt, távolítsd el a sárgarépát és a hagymát, majd passzírozd. Készíts zsemleszínű vajas rántást, tedd hozzá a lencsepürét, ezután csontlevessel és 2 dl forró tejjel öntsd fel, habverővel keverd simára, és jól forrald fel. Tálalás előtt keverd el a tejszínt a tojássárgájával, és ezzel sűrítsd a levest: a tűzről levett leves egy részét lassan csurgasd bele a tojásos keverékbe, habverővel keverd tovább folyamatosan. Ha átmelegedett, akkor az egészet óvatosan, szintén folyamatos keverés mellett öntsd vissza a levesbe. A levest ne forrald fel újból!
Lencsesaláta
Hozzávalók:
* 35 dkg lencse
* 15 dkg póréhagyma
* 2 evőkanál cukor
* fél evőkanál almaecet
* egy csokor petrezselyem
* babérlevél
* kevés őrölt bors és só
Tedd fel főni a megtisztított lencsét a babérlevéllel és sóval annyi hideg vízben, amennyi jól ellepi. Ha megpuhult, szűrd le, és utána hagyd kihűlni. Tisztítsd meg a póréhagymát, majd vágd vékony szeletekre, és keverd össze a lencsével. Készíts elő annyi vizet, amennyi ezt a keveréket majd ellepi, és a lébe tegyél ecetet, sót, cukrot, őrölt borsot és finomra vágott petrezselymet. Ezután öntsd a levet a lencsére, és tedd a frigóba legalább két órára, hogy az ízek jól összeérjenek.
Lencsefőzelék
Hozzávalók:
* 40 dkg lencse
* 2 evőkanál olaj
* 2 dkg liszt
* kis fej vöröshagyma
* 1 db citrom héja
* 1 db babérlevél
* 1 dl tejföl
* kevés só, paprika, ecet
* csipetnyi cukor
Tisztítsd meg a lencsét, és utána mosd meg többször. Egy éjjelre áztasd hideg vízbe a lencsét. Majd később ebben a vízben, sóval, citromhéjjal tedd fel főni. Ha puhára főtt, készíts hagymás, paprikás rántást, ezzel sűrűsítsd be a levet, és utána még főzd pár percig. Az ecettel, a cukorral és a babérlevéllel ízesítsd. Tálaláskor adj hozzá tejfölt vagy egy kis reszelt tormát, amit akár még bele is keverhetsz.
Lencseleves
Hozzávalók:
* 40 dkg borjú- vagy sertéscsont
* 10 dkg sárgarépa
* 5 dkg petrezselyemgyökér
* 20 dkg lencse
* 3 és fél evőkanál olaj
* 6 dkg liszt
* 3 dkg vöröshagyma
* fél gerezd fokhagyma
* fél babérlevél
* 1,5 dl tejföl
* kis mustár, só, cukor, ecet, pirospaprika
Főzz a csontból és a vegyes zöldségből levest, és szűrd le. A főzésre előkészített lencsét csontlében vagy füstölthús-lében tedd fel főni a babérlevéllel. Ha a lencse megfőtt, készíts a cukorral pirított barna rántást, tedd hozzá a finomra vágott hagymát, fokhagymát, pirospaprikát, zöldpetrezselymet, kevés vízzel keverd el, majd tedd a levesbe, és jól forrald fel. Tálaláskor adj hozzá tejfölt, és kevés ecettel vagy citromlével ízesítsd. Ha van kedved, egy kevés mustárt is tehetsz hozzá.
Lencsekrémleves
Hozzávalók:
* 40 dkg borjú- vagy sertéscsont
* 1 db sárgarépa
* 5 dkg petrezselyemgyökér
* 25 dkg lencse
* 3 evőkanál olaj
* 5 dkg liszt
* 3 dkg vöröshagyma
* fél babérlevél
* 2 dl tej
* 1 tojássárgája
* kevés tejszín
* 10 dkg vaj
A lencsét áztasd pár órán át hideg vízben. Főzz a csontokból, a vegyes zöldségből levest. A lencsét vízben a sárgarépával és egy kis vöröshagymával főzd puhára, miután megfőtt, távolítsd el a sárgarépát és a hagymát, majd passzírozd. Készíts zsemleszínű vajas rántást, tedd hozzá a lencsepürét, ezután csontlevessel és 2 dl forró tejjel öntsd fel, habverővel keverd simára, és jól forrald fel. Tálalás előtt keverd el a tejszínt a tojássárgájával, és ezzel sűrítsd a levest: a tűzről levett leves egy részét lassan csurgasd bele a tojásos keverékbe, habverővel keverd tovább folyamatosan. Ha átmelegedett, akkor az egészet óvatosan, szintén folyamatos keverés mellett öntsd vissza a levesbe. A levest ne forrald fel újból!
Lencsesaláta
Hozzávalók:
* 35 dkg lencse
* 15 dkg póréhagyma
* 2 evőkanál cukor
* fél evőkanál almaecet
* egy csokor petrezselyem
* babérlevél
* kevés őrölt bors és só
Tedd fel főni a megtisztított lencsét a babérlevéllel és sóval annyi hideg vízben, amennyi jól ellepi. Ha megpuhult, szűrd le, és utána hagyd kihűlni. Tisztítsd meg a póréhagymát, majd vágd vékony szeletekre, és keverd össze a lencsével. Készíts elő annyi vizet, amennyi ezt a keveréket majd ellepi, és a lébe tegyél ecetet, sót, cukrot, őrölt borsot és finomra vágott petrezselymet. Ezután öntsd a levet a lencsére, és tedd a frigóba legalább két órára, hogy az ízek jól összeérjenek.
Lencsefőzelék
Hozzávalók:
* 40 dkg lencse
* 2 evőkanál olaj
* 2 dkg liszt
* kis fej vöröshagyma
* 1 db citrom héja
* 1 db babérlevél
* 1 dl tejföl
* kevés só, paprika, ecet
* csipetnyi cukor
Tisztítsd meg a lencsét, és utána mosd meg többször. Egy éjjelre áztasd hideg vízbe a lencsét. Majd később ebben a vízben, sóval, citromhéjjal tedd fel főni. Ha puhára főtt, készíts hagymás, paprikás rántást, ezzel sűrűsítsd be a levet, és utána még főzd pár percig. Az ecettel, a cukorral és a babérlevéllel ízesítsd. Tálaláskor adj hozzá tejfölt vagy egy kis reszelt tormát, amit akár még bele is keverhetsz.