A 4 legfinomabb lencsés étel szilveszterre

  • Témaindító Témaindító Guest
  • Kezdő dátum Kezdő dátum
>

Guest

Vendég
A népi hagyomány úgy tartja, annyi pénzed lesz az új évben, amennyi lencseszemet megeszel szilveszterkor.

Lencseleves
Hozzávalók:

* 40 dkg borjú- vagy sertéscsont
* 10 dkg sárgarépa
* 5 dkg petrezselyemgyökér
* 20 dkg lencse
* 3 és fél evőkanál olaj
* 6 dkg liszt
* 3 dkg vöröshagyma
* fél gerezd fokhagyma
* fél babérlevél
* 1,5 dl tejföl
* kis mustár, só, cukor, ecet, pirospaprika

Főzz a csontból és a vegyes zöldségből levest, és szűrd le. A főzésre előkészí­tett lencsét csontlében vagy füstölthús-lében tedd fel főni a babérlevéllel. Ha a lencse megfőtt, készí­ts a cukorral pirí­tott barna rántást, tedd hozzá a finomra vágott hagymát, fokhagymát, pirospaprikát, zöldpetrezselymet, kevés ví­zzel keverd el, majd tedd a levesbe, és jól forrald fel. Tálaláskor adj hozzá tejfölt, és kevés ecettel vagy citromlével í­zesí­tsd. Ha van kedved, egy kevés mustárt is tehetsz hozzá.

Lencsekrémleves
Hozzávalók:

* 40 dkg borjú- vagy sertéscsont
* 1 db sárgarépa
* 5 dkg petrezselyemgyökér
* 25 dkg lencse
* 3 evőkanál olaj
* 5 dkg liszt
* 3 dkg vöröshagyma
* fél babérlevél
* 2 dl tej
* 1 tojássárgája
* kevés tejszí­n
* 10 dkg vaj

A lencsét áztasd pár órán át hideg ví­zben. Főzz a csontokból, a vegyes zöldségből levest. A lencsét ví­zben a sárgarépával és egy kis vöröshagymával főzd puhára, miután megfőtt, távolí­tsd el a sárgarépát és a hagymát, majd passzí­rozd. Készí­ts zsemleszí­nű vajas rántást, tedd hozzá a lencsepürét, ezután csontlevessel és 2 dl forró tejjel öntsd fel, habverővel keverd simára, és jól forrald fel. Tálalás előtt keverd el a tejszí­nt a tojássárgájával, és ezzel sűrí­tsd a levest: a tűzről levett leves egy részét lassan csurgasd bele a tojásos keverékbe, habverővel keverd tovább folyamatosan. Ha átmelegedett, akkor az egészet óvatosan, szintén folyamatos keverés mellett öntsd vissza a levesbe. A levest ne forrald fel újból!

Lencsesaláta
Hozzávalók:

* 35 dkg lencse
* 15 dkg póréhagyma
* 2 evőkanál cukor
* fél evőkanál almaecet
* egy csokor petrezselyem
* babérlevél
* kevés őrölt bors és só

Tedd fel főni a megtisztí­tott lencsét a babérlevéllel és sóval annyi hideg ví­zben, amennyi jól ellepi. Ha megpuhult, szűrd le, és utána hagyd kihűlni. Tisztí­tsd meg a póréhagymát, majd vágd vékony szeletekre, és keverd össze a lencsével. Készí­ts elő annyi vizet, amennyi ezt a keveréket majd ellepi, és a lébe tegyél ecetet, sót, cukrot, őrölt borsot és finomra vágott petrezselymet. Ezután öntsd a levet a lencsére, és tedd a frigóba legalább két órára, hogy az í­zek jól összeérjenek.

Lencsefőzelék
Hozzávalók:

* 40 dkg lencse
* 2 evőkanál olaj
* 2 dkg liszt
* kis fej vöröshagyma
* 1 db citrom héja
* 1 db babérlevél
* 1 dl tejföl
* kevés só, paprika, ecet
* csipetnyi cukor

Tisztí­tsd meg a lencsét, és utána mosd meg többször. Egy éjjelre áztasd hideg ví­zbe a lencsét. Majd később ebben a ví­zben, sóval, citromhéjjal tedd fel főni. Ha puhára főtt, készí­ts hagymás, paprikás rántást, ezzel sűrűsí­tsd be a levet, és utána még főzd pár percig. Az ecettel, a cukorral és a babérlevéllel í­zesí­tsd. Tálaláskor adj hozzá tejfölt vagy egy kis reszelt tormát, amit akár még bele is keverhetsz.
 
Top Alul