G
Guest
Vendég
Hozzávalók:
10 dkg barna cukor, 1-2 narancs leve és héja, 1 dl rum vagy konyak, 1-1 körömnyi vanília és gyömbér, 15 szem szegfűszeg, 1 l vörösbor, egy csipet őrölt bors.
Elkészítés:
A cukrot megolvasztjuk (karamellizáljuk), majd a narancslével és a rummal vagy a konyakkal felöntjük. Csak addig hagyjuk a tűzön, amíg az összes cukor feloldódik. a vaníliát, a gyömbért, a szegfűszeget és a narancs vékonyan lehántott héját beledobjuk, és jól összekeverjük. Néhány órára, sőt ha lehet, egy egész éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük. Másnap a bort felmelegítjük - de nem forraljuk fel! -, majd a rumos-fűszeres keveréket beleszűrjük, és csipet őrölt borssal megbolondítjuk. Az előmelegített hőálló poharak aljába néhány szem mazsolát, apróra vágott fügét és mandulát dobunk, erre merjük a forró puncsot.
Jó tanács: Megkönnyíti a dolgunkat, ha italunkat készen kapható fűszerkeverékkel ízesítjük.
10 dkg barna cukor, 1-2 narancs leve és héja, 1 dl rum vagy konyak, 1-1 körömnyi vanília és gyömbér, 15 szem szegfűszeg, 1 l vörösbor, egy csipet őrölt bors.
Elkészítés:
A cukrot megolvasztjuk (karamellizáljuk), majd a narancslével és a rummal vagy a konyakkal felöntjük. Csak addig hagyjuk a tűzön, amíg az összes cukor feloldódik. a vaníliát, a gyömbért, a szegfűszeget és a narancs vékonyan lehántott héját beledobjuk, és jól összekeverjük. Néhány órára, sőt ha lehet, egy egész éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük. Másnap a bort felmelegítjük - de nem forraljuk fel! -, majd a rumos-fűszeres keveréket beleszűrjük, és csipet őrölt borssal megbolondítjuk. Az előmelegített hőálló poharak aljába néhány szem mazsolát, apróra vágott fügét és mandulát dobunk, erre merjük a forró puncsot.
Jó tanács: Megkönnyíti a dolgunkat, ha italunkat készen kapható fűszerkeverékkel ízesítjük.