Data.hu Tutsek Anna - Cilike sorozat 1-8. (2025)

Ha data.hu-s a feltöltés, válaszd ki ezt hogy ki legyen emelve!

petrucy

Uploader
Csatlakozás
2012.02.10.
Üzenetek
3,128
Reakció pontszám
2,160
Pontok
113
Kor
40
MTY5OTA0Ng.jpg

Tutsek Anna - Cilike rövid ruhában 1. HK
Felolvassa: Hegyesfőlű
Méret:282.80 MB
Bitrata:128 kbps/44 kHz/MP3
Játékidő:05:07':50"

"Ismertem egyszer egy kisleányt...
Talán te is ismerted, te is, meg te is...
De nem úgy, mint én.
Ha behunyom a szememet, most is látom.
Íme...
Szép? Nem, azt nem lehet mondani. De nem is csúnya. A szeme fekete, a haja szőke, az arca piros, az orrocskája - az bizony fitos.
Néha olyan vidám és jókedvű, hogy nem fér a bőrébe. Néha bánatos és szomorú, tele világfájdalommal, mint egy macska, akinek az orrára koppintottak. Szokott duzzogni és heveskedni, de tud jó és nagylelkű lenni. Szeret tanulni, tele van ambícióval és lelkesedéssel, buzgalommal, aztán néha, csupa buzgóságból olyan ügyetlenségeket és csacsiságokat követ el, hogy még ő maga is megbámulja.."
Ezekkel a szavakkal kezdi Tutsek Anna méltán híres lányregény-sorozatát, a Cilikét, amelynek kezdő kötetét tarthatja - több évtizedes szünet után - kezében az olvasó.
Ajánljuk mindenkinek, aki szereti a tanulságos, humoros, szórakoztató könyveket.

Utoljára szerkesztve:
MTY5OTA0Nw.jpg

Tutsek Anna - Cilike menyasszony lesz 2. HK
Felolvassa: Hegyesfülű
Méret:271.70 MB
Játékidő:04:54':10"

'Cilike' - bizonyára sok nagymama és anyuka kapja majd föl a fejét, mikor kezébe veszi a könyvet. Igazuk van! Gyermekkoruk és ifjúságuk kedvenc olvasmányát tartják kezükben, és jó szívvel ajánlhatják gyermekeiknek, unokáiknak. Tutsek Anna kedvelt hőse, a vidám, pajkos és szeles Cilike kalandjai elevenednek meg a kötet lapjain. Cilike már felserdült, s büszke is arra, hogy ő nem rövidruhás kislány, hanem nagylány, akinek a ruhája is egyre hosszabb, s környezete is mindinkább nagylányszámba veszi. Így is próbál viselkedni, de pajkossága - ma úgy mondanánk: tinisége - minduntalan galibákat, baleseteket okoz, amit ő nagyon szégyell, s a környezete bosszankodva, nevetve veszi ezt tudomásul. Így jön el a pillanat, amikor megkéri a kezét gyermekkori pajtása, Laci, akibe Cilike is szerelmes. Igent mondanak a szülei is, de az eljegyzéssel várni kell, mert Laci előbb külföldi tanulmányútra indul, s Cilikének is meg kell komolyodnia. Ő mindent el is követ, de még az eljegyzést sem tudja szokásos balesete nélkül megúszni...

MTY5OTA0OQ.jpg

Tutsek Anna - Cilike mátkasága 3. HK
Méret:280.90 MB
Játékidő:05:05':11"

Cilike története folytatódik. Most már igazi nagylány, menyasszony lett, s igazi önérzettel, jogos büszkeséggel készül a házasságra, asszonyi életére, hivatására. Persze, ő most is csak Cilike. Minden igyekezete ellenére szokásos balesetei most sem kerülik el. Ezek a kedves, megmosolyogtató, mulatságos történetek végigkísérik egész mátkaságát, s a szülei, sőt a vőlegénye is kénytelenek belátni: Cilike férjhezmenetelével jobb még várni...

MTY5OTA0OA.jpg

Tutsek Anna - Cilike férjhez megy 4. HK
Méret:221.70 MB
Játékidő:04:01':51"

Cilike, a kedves, jókedvű kislány ebben a kötetben végképp túljut a 'kislányságán'. Hosszúra nyúlt mátkaságának utolsó hónapjai elevenednek meg az olvasó előtt. Laci külföldi útja, no és Cilike szelessége, éretlensége miatt elhalasztott esküvő miatt Cilike menyasszonysága tovább tart, s ennek megfelelően folytatódnak a kalandjai is, melyekből újra és újra kiderül: Cilikének bizony komolyodnia kell, hogy kellően felkészülhessen a házasélet komoly feladatára, a háztartást ellátó asszonyi munkára... De addig is marad az olvasó számára a humor, a jókedv, s a kalandokban való magáraismerés... és a kötet végére a nagyon várt esküvőre is sor kerül, bár főhősünk azt sem ússza meg szokásos baleset nélkül.

MTY5OTA0NQ.jpg

Tutsek Anna - Cilike mint asszony 5. HK
Méret:245.90 MB
Játékidő:04:28':14"

Mindig pajkos, vidám Cilike története folytatódik. Cilike már felnőtt, férjhez ment, s most indul Kőváry Lacival nászútjára. A balesetek azonban itt sem kerülik el, s ennek is betudhatóan igazán vidáman indul Cilike asszonyélete... Közbeszól azonban a történelem. Szarajevóban megölik a trónörököst, kitör a háború. Laci is bevonul, s Cilike magányos, aggódó feleség lesz. Még jóformán el sem kezdte asszonyi életét, s az máris félbeszakad. Cilike - ha csak lehet - Laci után megy, s a háború zavarában, ha lopottan, zaklatottan is, de élni tudja életét, s most is, itt is mulatságos kalandjait. De még ez a lopott boldogság is megszűnik egyszer. Laci az orosz frontra kerül, majd fogságba esik. Cilike vár, reménykedik, s végül ha sok megpróbáltatás után is, de nem hiába...

MTY5OTA0Mw.jpg

Tutsek Anna - Cilike bajtársai 6. HK
Méret:212.90 MB
Játékidő:03:50':32"

Én már nagyon megkomolyodtam, nekem nincsenek többé viszontagságaim. Hanem van egy pár új kis barátnőm, azok szakasztott úgy járnak mindegyre, mint ahogy én hajdan!... Ezeket majd elmesélem a néninek, ha akarja. Például a Lánczy Zsuzsika esetét: hogyan szerzett vőlegényt - haboskávéval!... Mintha csak velem történt volna!... A Cilike eszméje megtetszett nekem. - Nagyon jó lesz - mondtam helyeslőleg. - Hát csak mesélj, Cilike. Sőt, felkérjük az olvasóinkat, írják meg ők is nekünk levélben, ha valami Cilike-baleset történik velük, s ezt mind megírjuk egy nagy könyvben: Cilike bajtársai címmel!

MTY5OTA0NA.jpg

Tutsek Anna - Mindig lesznek Cilikék 7. HK
Méret:391.0 MB
Játékidő:07:06':48"

Részlet a könyvből:

Mikor is találkoztam utoljára Cilikével? Hadd gondolkozzam kissé... Igen, most már emlékszem. Akkor Cilike fiatal asszony volt. A Gyöngyharmat-utcában lakott a férjével, Kőváry László mérnök úrral s a három kis gyermekével, Cilikével, Lacival és Vilmával. Boldog, elégedett, nyugodt családi élet. a sok viszontagság, vidám és tréfás balesetek sora és komoly, igazi megpróbáltatások után, csendes, nyugalmas vizeken evezett most Cilike. A felhők elvonultak, fölötte sütött a nap, szép volt az élet, és úgy látszott ezentúl így lesz már mindig. Utolsó találkozásunk emlékszem úgy történt, hogy kimentem hozzá látogatóba, a Gyöngyharmat-utca 904. szám alatt levő szép kis kertes házba. Már nagyon régen nem hallottam felőle semmit és kíváncsi voltam reá, hogy van, mit csinál? Hát Cilike éppen az ablaknál ült és varrt. Azaz, hogy foltozott. Nem díszes kézimunkát hímzett, aranyszállal, ezüstfonállal, ezerszínű tarka, színes selyemmel, hanem foltozott - jó erős, vastag, barna patent-harisnyát, pici gyermeklábra valót, de ökölnyi lyukakkal a térdén.

MTY5OTA1MA.jpg

Tutsek Anna Cilike búcsúja 8. HK
Méret:181.80 MB
Játékidő:03:18':21"

Az egykor és ma is népszerű 'Cilike'-sorozat zárókötetét tartja kezében az olvasó. A kedves, vidám, mulatságos baleseteiről, kalandjairól ismert Cilike most már nagymama. Megöregedett, túl van az élet sok szép és sok nehéz, néha bizony tragikus eseményén. Régi jókedve, vidámsága ma is jellemzi, de a régi, bohókás Cilike azért már a múlté. Most unokáin a sor, s elsősorban Sárikán, a legfiatalabb unokán, aki szerelmes, de a Cilike-történetek hagyományai szerint valami közbejön... Ott van azonban Cilike-nagymama, s bölcsessége segít túljutni az akadályokon... S Zsuzsikának, a másik unokának megszületik a kislánya, akit Cilikének hívnak, s aki már egészen kicsinek éppen olyan, mint a nagymama volt fiatalkorában...

Vissza
Top Alul